Escola Valenciana demana que la llengua no siga protagonista en el debat electoral

El nou president d’Escola Valenciana porta 11 dies en el càrrec i ja ha presentat la seua primera gran campanya: Parla’m en Valencià. Vicent Moreno ha llançat un missatge clar als polítics: "que "solucionen problemes i no els creen" i ha afirmat que "seria molt saludable que el president de la Generalitat s’apuntara al Voluntariat pel Valencià". Moreno aposta per un missatge conciliador: "El valencià no té color polític i la millor mostra és el Voluntariat pel Valencià on hi participen ajuntaments de tots els partits polítics".
 

Escola Valenciana presenta per tercer any consecutiu la campanya comunicativa "Parla’m en valencià", per promoure una de les seues activitats més importants, el Voluntariat pel Valencià. Aquesta campanya compta amb el suport de Bancaixa i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. La dinàmica del Voluntariat pel Valencià és ben senzilla, una persona valencianoparlant dedica 1 hora a la setmana a conversar amb una persona que vol soltar-se a parlar en valencià.

Aquest ha estat el primer acte públic del nou president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, que justament va ser l’impulsor d’aquest programa de parelles lingüístiques fa 5 anys en Escola Valenciana.

Des d’Escola Valenciana es considera imprescindible difondre un servei gratuït per a la societat com és el Voluntariat pel Valencià perquè els valors que es desprenen d’aquesta activitat són els propis valors de l’entitat: diàleg, integració, solidaritat, ganes de sumar i de dir sí al valencià.

El president d’Escola Valenciana ha aprofitat aquesta presentació per llançar un repte constructiu al govern valencià: "malauradament per a 2011 s’han retallat molt les ja esquífides partides econòmiques destinades a la promoció i ús del valencià. És per això que oferim a Francisco Camps i a tot l’equip de govern valencià que contribuesquen a promoure la nostra llengua apuntant-se al Voluntariat pel Valencià. Només han de destinar una hora a la setmana a parlar amb un ciutadà o una ciutadana en la nostra llengua. Escola Valenciana posa la tassa i la infusió Parla’m en valencià, ells només han de conversar en la nostra llengua amb una despesa econòmica zero".

Els cinc anys d’experiència del Voluntariat pel Valencià demostren que la societat civil respon molt positivament a aquest tipus d’iniciatives. Metges, advocades, administratius, estudiants, empresàries, banquers, botiguers o cuiners volen soltar-se a parlar en valencià per mil raons i el Voluntariat pel Valencià és una eina per aconseguir-ho.

Segons Vicent Moreno, "El Voluntariat pel Valencià és un servei que pretén donar una visió integradora del poble valencià, que estima la seua llengua i l’ensenya desinteressadament a persones que la volen aprendre. És una de les propostes de normalització lingüística amb més consens dels últims 30 anys". I ha afegit: "aproximadament al 40% d’ajuntaments on es fa el Voluntariat està governant el PP, en el 30% ho fa el PSPV-PSOE i en el 30% restant ho fa el Bloc, Independents o EU. El valencià no té color polític i la millor mostra és el Voluntariat pel Valencià".

 

 

Campanya Parla’m en Valencià 2010

Enguany la publicitat en premsa, ràdio i internet se centra en la idea d’oferir a la gent una infusió de valencià que es diu "Parla’m en Valencià" en una tassa, el Voluntariat pel Valencià, que fa possible que ens puguem beure eixa infusió.

Les infusions ens donen sensacions agradables i tenen propietats molt saludables. La infusió "Parla’m en valencià" té tres propietats fonamentals per als voluntaris potencials, la gent valencianoparlat que ajuda a parlar en valencià a altres persones: estimula la vida social, té altes dosis d’humor i com a recompensa altres persones parlaran en valencià. Les propietats de la infusió per als aprenents són clares: potencia la conversa en valencià, sense exàmens i totalment gratis.

Dariana Groza, tècnica del Voluntariat pel Valencià, d’origen romanés i que va arribar al programa coma aprenenta fa 5 anys, ha comentat les principals novetats d’aquesta edició de la campanya: "fins ara les nostres campanyes les havien protagonitzades voluntaris i aprenents del programa, però creiem que una figura mediàtica com Carles Alberola podria enriquir la campanya. El seu missatge va dirigit a voluntaris potencials, gent valencianoparlant que ha de donar el pas a voler destinar una hora a la setmana a xerrar amb algun aprenent. Carles parla en valencià, és una persona coneguda i sap connectar molt bé amb els nostres voluntaris potencials, ja que sobretot el que volem és impregnar d’humor les nostres campanyes i amb Carles està garantit".

Segons Carles Alberola, "he participat amb molt de gust en aquesta campanya del Voluntariat pel valencià perquè parlar és la segona cosa més plaent que es pot fer en parella, no sigueu malpensat perquè la primera és anar a fer un bon dinar. Per això una activitat com el Voluntariat pel valencià em sembla fantàstica".

La imatge i el missatge per als aprenents els ha llançat Mireia, actualment aprenenta del programa. Una xica de Saragossa que com ara viu a València va creure que era necessari aprendre la nostra llengua.

La guerrilla del voluntariat
Dos actors amb camesllargues recorreran diverses poblacions de les nostres comarques on està establert el Voluntariat pel Valencià: "és una manera de visualitzar el programa als carrers i aprofitar així per informar a la gent als llocs on es fa vida social", ha explicat Groza.

La Guerrilla del Voluntariat pul•lularà per València, Castelló, Alacant, Xàbia, Vinarós, Sueca, Alcoi, Torrent i Calp fins a desembre.

El Voluntariat on-line
Aquesta és una altra novetat de la campanya. Volem aprofitar les noves tecnologies per oferir el Voluntariat pel Valencià a persones que es fan voluntaris o aprenents i als quals no els podem assignar parella lingüística perquè al seu poble encara no es fa el Voluntariat o perquè viuen en llocs on és complicat trobar-los parella lingüística. "Hem tingut molts casos de gent que viu a l’estranger i vol apuntar-se al programa o gent que viu a poblacions on es complicat trobar voluntaris o aprenents. Doncs ja tenim la solució", ha explicat Dariana Groza.

El Voluntariat on-line formarà parelles lingüístiques cibernètiques i es promourà sobretot a través del nostre Facebook, que té més de 4.300 amics.

D’aquesta manera podrem posar en contacte via Skype o altres plataformes a una persona valencianoparlant que, per exemple viu a Irlanda amb una persona de Requena que vol parlar en valencià.

El Voluntariat pel Valencià en xifres

"De des 2005 hem fet més de 4.000 parelles lingüístiques i amb la infusió Parla’m en valencià, volem aconseguir ampliar la família", ha comentat la tècnica del programa.

El Voluntariat pel Valencià està establert a més de 50 poblacions valencianes de nord a sud i inclou els grans nuclis urbans com Castelló, València, Alacant i Elx. Des que es va crear el programa només a València s’han creat més de 1200 parelles lingüístiques. A Castelló es va iniciar l’any passat amb una desena de parelles. A Alacant des de l’any passat se n’han creat 75 i a Elx més de 50.

"Pràcticament cada setmana fem noves presentacions del programa en poblacions on s’involucren els ajuntaments, associacions o Escoles d’Adults", ha explicar Groza.

Relació de poblacions on actualment es porta a terme el Voluntariat pel valencià: Alacant, Alcoi, Altea, Alaquàs, Albal, Algemesí, Alfàs del Pi, Amassora, Alzira, Algemesí, Almussafes, Banyeres de Mariola, Benissa, Benetússer, Bellreguard, Benicàssim, Benlloch, Castelló de la Plana, Callosa d’en Sarrià, Calp, Canals, Carcaixent, Castelló de la Ribera, Cocentaina, Elx, Gandia, Godella, Montserrat, Muro, Mutxamel, Pedreguer, Pego, Picassent, Santa Pola, Sueca, la Vila Joiosa, Xàbia, Xixona, Dénia, Ibi, Novelda, Sant Joan d’Alacant, València, Sagunt, l’Eliana, la Pobla de Vallbona, Massamagrell, Meliana,Torrent, Ontinyent, Onda, i Vilafamés.

Les activitats del Voluntariat pel Valencià

El Voluntariat està oferint cada vegada més activitats conjuntes per a la gent que participa en el programa. Clubs Lectors, Entrades per a veure cinema en valencià, passejades culturals o sessions de grups de conversa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: