Fes Escola Valenciana!: campanya de micromecenatge social per continuar amb el batec de les nostres activitats

Escola Valenciana ha posat en marxa el Verkami anomenat "Fes Escola Valenciana!", una proposta de micromecenatge per tal què la gent contribuesca econòmicament a fer viable el funcionament de les activitats que duu a terme l’entitat cívica de normalització i defensa del valencià a l’escola i al carrer. Les contribucions econòmiques es realitzen mitjançant el web www.escolavalenciana.org/verkami . Escola Valenciana té per objectiu reunir 60.000€ en els 40 dies que dura aquest repte de micromecenantge amb 12 paquets de recompenses diferents perquè la gent trie en un ventall de possibilitats que van entre l’aportació de 10€ fins a 3.000€. Aquest és el projecte de Verkami més important que s’ha llançat fins ara al País Valencià i l’entitat fa una crida social per tal de poder aconseguir l’objectiu marcat i mantindré actiu aquest moviment global de defensa del valencià , que ha esdevingut un grup de pressió constant i constructiu en la vida social, educativa i política valenciana.
 
L’actual president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, acompanyat pels quatre presidents que l’han precedit – Josep Chaqués, Carme Miquel, Vicent Romans i Diego Gómez -, així com de representants d’algunes de les 29 entitats que conformen la Federació d’Associacions per la Llengua, ha fet pública la complicada situació de sostenibilitat econòmica de l’entitat cívica que durant més de 20 anys ha desenvolupat activitats de promoció i defensa de la nostra llengua arreu del territori valencià i que té com a projecte emblemàtic les Trobades d’Escoles en Valencià, festes lúdiques i reivindicatives d’estima per la llengua que reuneixen més de 200.000 persones cada any arreu de les comarques valencianes.
 

Vicent Moreno ha explicat que "entre totes i tots hem d’aconseguir mantindré viva la flama del valencià i remar perquè aquest vaixell continue navegant amb accions concretes en l’actual context educatiu, polític i social. Ara com ara, això perilla, si no aconseguim l’objectiu econòmic d’aquest micromecenatge social, gran part de les nostres activitats es desactivaran en uns mesos".

Des d’Escola Valenciana s’ha detallat que des de fa tres anys les subvencions públiques globals a les quals ha optat l’entitat s’han reduït en un 72,3%. En el cas de les subvencions estatals, la reducció ha estat del 100%.

Així mateix, des de 2011 s’ha vist molt minvada també la venda de samarretes de les Trobades i les rifes que sostenen bona part de la viabilitat econòmica de les Coordinadores comarcals de l’entitat, les que organitzen les Trobades d’Escoles en Valencià i concreten els projectes globals a les comarques: "L’exemple és ben clar, en tres anys la venda anual de samarretes de Trobades ha baixat d’unes 60.000 a 18.000 i aquest fet té com a conseqüència una reducció dràstica d’un dels nostres principals fons d’autofinançament", ha declarat el president de l’entitat.

Aquests factors han estat determinants per a prendre diverses mesures: L’aplicació d’un ERO durant 2012, l’externalització del programa Acosta’t al Territori, que ara gestiona una empresa privada, i sobretot el que s’intenta actualment és que no es desactiven activitats fonamentals com: Les campanyes informatives de matriculació, l’assessorament per obrir línies d’ensenyament en valencià als centres, l’Oficina de Drets Lingüístics per defensar el dret a tindre ensenyament en valencià i a viure en valencià, els concerts de música en valencià de La Gira, el Cinema en valencià, el Premi Sambori de literatura o el Voluntariat pel Valencià, "projectes i serveis que arriben a milers de persones i que suposen plataformes de normalització lingüística en diferents àmbits", ha apuntat Vicent Moreno.

Fa dos anys Escola Valenciana va emprendre el projecte d’autofinançament Amics i Amigues d’Escola Valenciana. Per només 5 € al mes, els Amics i Amigues de l’entitat contribueixen a la cristal•lització de les activitats en defensa de la llengua i de l’ensenyament en valencià i de qualitat, i a més gaudeixen d’avantatges i descomptes proporcionats per diferents empreses i entitats. (www.escolavalenciana.org/amics )

Actualment Escola Valenciana té al voltant de 700 amics. Per garantir un funcionament autònom de l’entitat es necessiten, almenys, 3.500 Amics i Amigues: "Justament per poder planificar una bona campanya d’Amics i Amigues, així com mantenir actives amb normalitat les nostres activitats llancem el Verkami `Fes Escola Valenciana!´, que pot permetre assegurar el nostre treball durant uns mesos fins aconseguir l’objectiu últim de la reestructuració i l’autofinançament de tot allò que duem a terme", s’ha concretat en la roda de premsa.

Actualment les diverses vies de finançament són:

• Els Amics i Amigues d’Escola Valenciana.

• Les Empreses Amigues d’Escola Valenciana. Són aquelles empreses que se senten implicades amb el valencià i que ens donen suport econòmic o avantatges per als Amics. Ara com ara comptem amb 16 Empreses amigues.

• Rifes i samarretes de Trobades. En el primer cas la davallada ha estat d’un 50% i en el cas de les samarretes del 70%.

• L’Agenda d’Escola Valenciana. Sempre han suposat uns ingressos significatius, però des de fa uns cursos ha baixat l’adquisició d’aquestes agendes per part de les escoles. Faria molt per a l’entitat recuperar la venda d’anys anteriors d’una agenda molt completa.

• Targetes de crèdit d’Escola Valenciana. L’entitat n’ofereix dues, la de Caixa Popular, que s’anomena "Compromís pel valencià" i la Targeta ONG de Bankia de la Fundació Escola Valenciana. D’aquesat manera el 0,7 de les compres que es realitzen es destinen a l’entitat.

• Productes d’Escola Valenciana.

• Col•laboració de les universitats públiques valencianes en el disc recopilatori de La Gira.

• Subvencions públiques:

o Subvencions estatals: reducció del 100% en els últims 3 anys.

o La resta de subvencions públiques: reducció d’un 72,30% en els últims 3 anys. Exemple: actualment la Generalitat Valenciana aporta 5.000 euros a l’entitat adjudicats en les últimes ajudes a col•lectius per a la promoció del valencià.

o Ajuntaments pel valencià: convenis d’alguns ajuntaments amb l’entitat per contribuir al finançament d’activitats i de les Coordinadores comarcals.

"Som completament transparents i la nostra voluntat és mostrar les diferents maneres que es tenen per dur endavant aquest motor de promoció del nostre màxim tret d’identitat", han aclarit els màxims responsables de l’entitat i han afegit: "El Verkami `Fes Escola Valenciana´ és clau per a reconstruir les bases d’aquest moviment que és l’altaveu de qualsevol persona que senta que la nostra llengua s’ha d’obrir pas a la normalitat, i més quan el Govern valencià no assumeix les seues responsabilitats al respecte".

Les claus del Verkami "Fes Escola Valenciana!"
Des de hui fins al 30 de novembre totes les persones que senten que Escola Valenciana té una raó de ser poden demostrar-ho contribuint a una crida econòmica. És tan senzill com entrar a l’espai web www.escolavalenciana.org/verkami i fer una de les 12 aportacions econòmiques que s’ofereixen.

L’entitat cívica ha marcat una estratègia de comunicació mitjançant els correus electrònics, les xarxes socials, la resposta dels mitjans de comunicació i el suport de personalitats de diferents àmbits socials.

Per què aquesta campanya de micromecenatge social?

S’acompleixen 30 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià i estem sofrint atacs directes als nostres drets lingüístics. Davant la marginació de l’ensenyament en valencià, plurilingüe i de qualitat. Davant la manca d’oferta educativa en la nostra llengua. Davant un Decret de plurilingüisme sense recursos. Davant la imposició de lleis pròpies de l’era predemocràtica com la LOMCE: et fem una crida.

Una crida econòmica que ens permeta continuar treballant per la normalització lingüística. Una crida per assegurar la dignitat que li pertoca al nostre tret d’identitat més important. Una crida per aconseguir que la nostra riquesa lingüística siga compartida per totes i tots.

Volem sumar la voluntat de milers de persones que defenen el dret bàsic de l’educació en la nostra llengua. Volem que es visualitze l’estima per la nostra llengua. Volem que el vaixell del valencià continue navegant.

Per què cal fer Escola Valenciana?
Escola Valenciana és un moviment de base social que treballa per la cohesió i la suma de voluntats que impulsen la riquesa de la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra identitat amb projectes propis i amb el treball compartit amb altres agents socials.

Fa quasi tres dècades que engegàrem una maquinària participativa, transversal i comarcal que pertany a totes les persones que participeu d’aquest moviment i totes les que us hi vulgueu sumar.

Volem que Escola Valenciana et continue servint d’altaveu de promoció de la nostra llengua a l’escola i al carrer. Un altaveu de l’ensenyament en valencià, de la música en valencià, del cinema en valencià, de la literatura en valencià, del voluntariat lingüístic, dels drets lingüístics i de tota la resta d’activitats de cohesió social i de xarxa que duem a terme.

Escola Valenciana ets tu i el teu suport econòmic és fonamental. Necessitem que totes i tots ens impliquem per continuar obrint aquesta drecera de normalitat. És per això que et proposem aquesta manera de contribuir al funcionament d’aquesta federació d’associacions per la llengua comarcals i de país.

Per què volem reunir 60.000 €?
El Verkami d’Escola Valenciana està concebut per a mantindre el nostre funcionament mentre paral•lelament desenvolupem diverses vies d’autofinançament. Volem aconseguir garantir projectes sostenibles i estables. Ara per ara això perilla greument.
Si entre totes i tots arribem a l’objectiu econòmic d’aquest micromecenatge, la nostra activitat podrà continuar desenvolupant-se durant els pròxims mesos.

Tu tens la clau. Tots tenim la clau. La teua aportació econòmica servirà per mantenir l’estructura bàsica que potencie:

• L’organització de les Trobades d’Escoles en Valencià.

• L’assessorament a les famílies i els docents per demanar l’obertura de més línies en valencià a les escoles.

• La cobertura de les accions judicials per aconseguir que s’òbriguen línies en valencià.

• La denúncia pública de les irregularitats que actualment existeixen a tots els nivells educatius respecte al bon funcionament dels programes d’ensenyament en valencià.

• L’assessorament jurídic a persones a les quals es nega el dret a viure en valencià mitjançant l’Oficina de Drets Lingüístics.

• L’impuls de campanyes informatives sobre la matriculació en valencià.

• La formació del professorat en un plurilingüisme real on la nostra llengua és la peça fonamental en el procés d’aprenentatge.

• L’organització de mobilitzacions per l’ensenyament de qualitat al País Valencià.

• La creació de materials i la col•laboració amb entitats i institucions de les nostres comarques i dels territoris de parla comuna.

• L’organització de concursos literaris en valencià per a tots els nivells educatius amb els Premis Sambori.

• El foment de nous parlants en la nostra llengua mitjançant el programa Voluntariat pel Valencià.

• La potenciació de la música en valencià amb l’organització dels concerts de La Gira i l’edició de recopilatoris de música.

• La programació de pel•lícules en la nostra llengua per a l’alumnat amb el Cinema a l’Escola i a les sales comercials amb el Cinema en temps d’oci.

• El desenvolupament de la campanya d’Amics i Amigues d’Escola Valenciana. Ens cal arribar a un mínim de 3.500 Amics i Amigues per garantir el futur d’aquest moviment social i les seues activitats.

Amb tu, comptem! Perquè tu ets Escola Valenciana.

Més informació
verkami@escolavalenciana.org / 96 347 27 83

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: