.: Escola Valenciana :. Notícies - Presentació de la Guia de l'Ensenyament Plurilingüe (infantil i primària)

Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Presentació de la Guia de l'Ensenyament Plurilingüe (infantil i primària)

Data: 25/11/2009 13:46

A tres dies de la celebració del 26é aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, Escola Valenciana presenta la “Guia de l’Ensenyament Plurilingüe”, un material útil adreçat a pares i mares, professorat i Consells Escolars Municipals per donar respostes clares de gestió administrativa per tal que els centres escolars puguen establir programes d’ensenyament plurilingües reals.

Aquesta guia, elaborada per la Comissió d'Educació de l'entitat i coordinada per l'Oficina de Drets Lingüístics, assessora i informa de primera mà sobre els procediments, documentació i tràmits que es necessiten per a sol·licitar el canvi d'un programa d'ensenyament en castellà a un d'ensenyament en valencià o l'inici d'aquest des d'un primer moment.

Diego Gómez: "Fa un any que hem posat en marxa l'Oficina de Drets Lingüístics i hem atés més de mig miler de pares i mares que exigeixen el dret que els seus fills reben un ensenyament plurilingüe, per això hem dissenyat aquesta guia, que en motiu del 26é aniversari de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, informa i dóna claus sobre com gestionar aquest dret".  

La guia s'ha creat per evitar la desinformació als pares i mares potenciada des de la Secretaria Autonòmica d'Educació que ostenta Concha Gómez: "En primer lloc, molts pares i mares que matriculen per primera vegada els seus fills no tenen gens clara la diversitat de programes d'ensenyament que ofereix la Conselleria d'Educació, que si PIP, PIL, PEV, que si són PEBE, PEXTRI...tot un desgavell de sigles que es pot resumir perfectament en dues opcions: o ensenyament en castellà potenciador del monolingüisme o ensenyament en valencià potenciador del plurilingüisme. En segon lloc, molts pares i mares, quan ja comprenen aquesta dicotomia opten per l'ensenyament en valencià, però els seus fills no poden estudiar en aquest programa perquè no s'ofereixen prou línies des de la Conselleria. Per tant la Guia de l'Ensenyament Plurilingüe és una eina per a dur a terme tots els tràmits necessaris per a sol·licitar ensenyament en valencià, un ensenyament plurilingüe propi de les necessitats de la societat valenciana del segle XXI", ha explicat Àngel Martí, gerent d'Escola Valenciana.

Característiques de la Guia de l'Ensenyament Plurilingüe d'infantil i primària

Escola Valenciana enviarà a tots els centres d'infantil i primària, als ajuntaments i a les AMPAs un fullet informatiu on s'expliquen breument els continguts de la guia, la qual es podrà descarregar des de l'espai web de l'Oficina de Drets Lingüístics: https://www.escolavalenciana.com/categories/index/98

Es recorre a les noves tecnologies per efectivitat i per sostenibilitat, ja que la guia consta de vinit-i-sis pàgines i es vol que hi tinga accés qualsevol persona interessada.

El material, elaborat per la Comissió d'Educació d'Escola Valenciana, inclou a través de gràfics i esquemes molt aclaridors:
• El procés per a la implantació dels itineraris d'ensenyament en valencià, garantia de plurilingüisme.
• Calendari de presentació de la documentació.
• Descripció dels documents que es necessiten per a la implantació dels programes d'ensenyament en valencià.
• Descripció del procés per a la implantació del plurilingüisme en el cicle infantil.
• Recomanacions per a l'AMPA, direccions de centres i consells escolars municipals.
• Possibilitats jurídiques si es denega la implantació dels programes o el silenci administratiu per part de la Conselleria d'Educació.
• Glossari explicatiu.
• Models de tots els documents que s'hi necessiten.


La guia ha estat elaborada sota els paràmetres del Pla per l'Escola Plurilingüe que va presentar a principis d'any l'entitat cívica a la Conselleria d'Educació, per tal que des de l'administració s'elabore un programa d'ensenyament que atenga les necessitats lingüístiques d'una escola valenciana del segle XXI amb catorze punts que es resumeixen en:

• Per a fomentar el trilingüisme, és condició creure en el bilingüisme. L'ensenyament bilingüe al País Valencià no gaudeix d'un nivell de consolidació suficient; el sistema educatiu valencià continua encara generant molts estudiants monolingües. El disseny d'educació plurilingüe ha d'assegurar l'estatus prioritari de les llengües oficials i no relegar el valencià a una situació de perpètua desigualtat. En el curs 2009-2010 el 33% de l'alumnat de les escoles pot estudiar en valencià i la demanda és de més d'un 55%.

• L'educació plurilingüe es nodreix de les bones pràctiques desenvolupades pels centres d'ensenyament en valencià al llarg d'aquests últims anys i s'ha d'emmarcar en una planificació des de l'educació infantil i amb una metodologia adequada, que tinga en compte l'important augment d'alumnat nouvingut, la igualtat d'oportunitats, recursos humans i materials, una catalogació lingüística adequada del professorat i una dotació pressupostària eficaç.

"L'ensenyament plurilingüe al País Valencià només és possible i real si l'alumnat domina les dues llengües oficials i una o més llengües estrangeres i això només ho garateixen els programes d'ensenyament en valencià, ja que són els únics que asseguren el bilingüisme que ens obri les portes al plurilingüisme", ha assegurat Mª Josep Soriano, membre de la Comissió d'Educació de l'entitat cívica.

Mª Josep Soriano, que és mestra d'infantil des de fa 22 anys, ha explicat que són moltes les famílies a les quals es nega el dret dels fills a estudiar en valencià, es troben cada cop més desemparats perquè fins ara no sabien dels procediments administratius a seguir, es troben en alguns casos amb equips directius o consells escolars municipals no massa a favor, es troben amb milers d'entrebancs per part de la Conselleria i no estan ben informats des de l'Administració a l'hora de marcar sols la casella dels programes d'ensenyament en valencià: "Per tot això les coordinadores comarcals d'Escola Valenciana informen sobre els programes d'ensenyament òptims i organitzem cada any campanyes on s'expliquen els avantatges de matricular els fills en valencià, una tasca que ha deixat d'assumir la Conselleria d'Educació", ha comentat Soriano.

Així mateix, Gràcia Jiménez, professora d'institut i també membre la Comissió d'Educació ha assegurat que "la Guia de l'Ensenyament Plurilingüe per a escoles estableix les bases per a l'elaboració d'una guia per a secundària i batxillerat en la qual estem treballant ara mateix i que tindrem enllestida a principis de 2010; assessorarà els pares i mares per a intentar pal·liar la injustícia respecte al fet que 79.697 alumnes que estudien en valencià a l'escola no puguen seguir aquests programes quan passen a l'institut".

Segons Àngel Martí, gerent d'Escola Valenciana, "la Secretària Autonòmica d'Educació, Concha Gómez, ha establert criteris excessius per a donar el vistiplau a la creació de noves línies d'ensenyament en valencià que es convertisquen en el buc insígnia del plurilingüisme". Un exemple és el CP Raquel Payà de València, hi ha dues unitats de tres anys monolingües, i dèsset pares d'una de les unitats van sol·licitar ensenyament en valencià per als seus fills, però la Conselleria no atén els drets d'una majoria que demana a crits que els fills tinguen el dret a rebre un ensenyament de qualitat i amb competència lingüística plena en valencià i en castellà.


Els casos del CP Emili Lluch de Nàquera i el CP Lluís Vives de Silla encara són més flagrants. Són dos dels exemples més que s'han posat en mans del departament jurídic de l'Oficina de Drets Lingüístics. En tots dos casos hi ha establert únicament PIP, és a dir, ensenyament en castellà i els vint-i-cinc pares i mares dels xiquets de tres anys dels dos centres van sol·licitar ensenyament en valencià per al curs actual amb l'aprovació del canvi de programa pel Consell Escolar i amb un informe favorable dels inspectors. Per ara la Conselleria no ha respost i ha sotmés la voluntat de les famílies al silenci administratiu.

L'Oficina de Drets Lingüístics: un any de funcionament

Amb un any de funcionament, L'Oficina de Drets Lingüístics és un servei que Escola Valenciana posa a l'abast de tota la ciutadania valenciana per donar assessorament jurídic i facilitar informació a les persones a les quals es nega el dret a viure en valencià, és a dir, a usar de forma natural i normalitzada la nostra llengua en qualsevol àmbit d'ús.

Durant aquest temps s'ha centrat molt en atendre famílies a les quals s'ha negat el dret que els seus fill reben ensenyament en valencià i per això s'ha creat ara la Guia de l'Ensenyament Plurilingüe.

L'Oficina dels Drets Lingüístics està a la disposició de la ciutadania de les 9.00h fins a les 19.00h i està instal·lada a la seu de València d'Escola Valenciana. Des de l'última campanya de matriculació ha atés més de 500 mails i telefonades i dóna assessorament jurídic gratuït a les persones que ho sol·liciten a través del telèfon 96 347 27 83 o al correu electrònic drets@fev.org


Miquel Badia, responsable del departament jurídic de l'Oficina assegura: "no tenim l'objectiu de judicialitzar procediments que demanen drets establerts per la LUEV, com és el de rebre ensenyament en valencià, la Conselleria d'Educació ho té ben fàcil en aquest sentit, simplement ha de donar llum verda a la creació de línies d'ensenyament en valencià si està aprovat pel Consell Escolar del Centre i, a més, té l'informe positiu de la inspecció educativa".


 

Compartiu-ho:  


Documents

Videos Adjunts

  
Presentació de la "Guia de l'ensenyament plurilingüe (Infantil i Primària)" en la celebració del 26 aniversari de la LUEV
Durada: 02:00 - Data: 24-11-09
  

Disseny web Avellana Digital