Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

"Recolzem Escola Valenciana perquè en esta vida el que val són els fets, no les paraules”

Data: 23/12/2009 15:24

Entrevista al president de la Fundació Birlanga Fuster, Pere Mayor. Una entitat que aposta per "fomentar la formació des d'una òptica valencianista"

Entrevista a Pere Mayor, president de la Fundació Birlanga-Fuster

"Recolzem Escola Valenciana perquè en esta vida el que val són els fets, no les paraules"

  

Què ens pot dir del senyor Rafael Birlanga?

Va ser un home vinculat a les idees del republicanisme i valencianisme. Tresorer de l'Ateneu Mercantil durant l'època de la República, era una persona molt del producte d'aquella època: republicà, anticlerical i valencianista.  Quines eren les seues obsessions? Doncs eren l'educació i la formació de la gent, potenciar l'escola com a l'element enriquidor de la societat, que la gent aprenguera a escriure, a llegir, i expressar-se, amb una visió laïçant i progressista del moment. Recorde quan en una tertúlia, Joan Fuster citava a un senyor de Sueca de la època que deia: "Ara tot el món voldrà ensenyar-se a llegir i escriure, i aleshores qui anirà a segar l'arròs?"  Doncs bé, la formació com a universalització d'oportunitats des d'una òptica valencianista, això és el que perseguia.

Es una persona que quan mor deixa una part a una Fundació per a que continue aquesta tasca. El que intentem ara és posar el patrimoni al dia per continuar la seua tasca.

Quin és el camp estratègic de la fundació?

Doncs sobretot continuar la seua línia d'acció, i aquesta és donar suport a la formació, a l'escola en valencià, defensa de la llengua i valencianisme. Ara estem en procés de reestructuració, jo acabe d'arribar a la presidència, després de pràcticament 30 anys on la fundació ha estat aturada.

Pretén ser també un think thank o un grup de pressió?

No pretén ser cap de les dues coses, més bé observar les organitzacions civils valencianistes que treballen la societat i ajudar-les, no té sentit que generen coses noves quan ja hi ha entitats que ho fan. La tasca seria més de mecenatge

Com valores la situació dels grups de pressió i entitats cíviques valencianes?

Doncs en esta vida com el que val són els fets i no les paraules, podem trobar  entitats que es dediquen a cobrar subvencions, fer un recital a l'any i parlar, és a dir, a garbejar aigua, i després hi ha altres com la Fundació Escola Valenciana que ja porta molts anys treballant, apostant pel treball de base per la llengua i el país. En aquest moment Escola Valenciana és el moviment de caràcter valencianista de referència, però no només en l'àmbit lingüístic del País Valencià, sinó de tot l'àmbit lingüístic, no hi ha ni a Catalunya ni a les Balears un moviment semblant. Per tant, és un moviment a donar suport, perquè l'Escola Valenciana ha demostrat amb fets el seu treball, no només en les Trobades sinó en altres moltes coses. Recolzem Escola Valenciana perquè en esta vida el que val són els fets, no les paraules.

Comprovem com el Partit Popular alimenta i crea una xarxa de pressió conservadora regionalista. Creu que partits polítics han descuidat el suport als grups de pressió valencians de progrés?

El Partit Popular ha creat i alimentat una xarxa, un entramat, i això li funciona. Ho ha fet perquè té uns avantatges com a partit com és la fidelitat del seu votant que li perdona moltes coses, cosa que no passa amb el PSPV o el Bloc.

El partit socialista cau en l'error de no haver creat en el seu dia una estructura i xarxa social sòlida. Per què? Perquè pensa que li pot eixir contestatària, se li pot revoltar , i això és un error. Això té a veure amb la visió de lideratge polític, quan aquest és només a curt termini, interessa pensar en el poder que es té en present i no a 10 i 15 anys vista.  Clar, com que tu ja no estaràs, doncs dóna exactament igual. Caldria que la gent del PSOE , que la gent del PP, que la gent del Bloc, s'assegueren i traçaren una trajectòria de país. Per què no s'ha fet això? Perquè no hi ha visió de país, ni lideratge polític.

La manca de grups de pressió efectius de progrés implica viratges de partits en l'eix polític cap a la dreta?

D'alguna manera, el PSOE actua molt en base a les enquestes, i si no hi ha una pressió social visible amb efectes electorals per a ells deixa de tenir pes. El PSPV cada dia és més PSOE i el PP doncs és el que ha sigut sempre, el PP.

Com definiria les estratègies dels partits en tant la llengua?

Han hagut estratègies separades, malauradament no hi ha hagut estratègia de país. Hi ha una cosa que ha trencat amb això, i és que el valencianisme polític no superara la barrera política electoral. Caldria preguntar-se per què hi ha una part de valencianisme que no ha remat cap aquesta direcció, ha remat cap al pancatalanisme social i cultural, molt allunyat de la realitat social. Uns ens hem dedicat a fer política de veritat del dia a dia  i altres a jugar a mares i a filles.

Estant vostè al capdavant, algú podria pensar que aquesta és la fundació del Bloc. Hi ha alguna vinculació amb algun partit polític?

No, aquesta no és la Fundació del Bloc, ja hi ha altres que ho són i ho seran. Aquesta no, aquesta és una fundació creada i dirigida per potenciar el valencianisme en general.

Compartiu-ho:  Disseny web Avellana Digital