.: Escola Valenciana :. Notícies - Més de 42.000 persones defensen a València, Elx i Gàtova l'ensenyament en valencià a les Trobades

Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Més de 42.000 persones defensen a València, Elx i Gàtova l'ensenyament en valencià a les Trobades

Data: 16/05/2010 15:35

Diego Gómez: “La Conselleria d’Educació és actualment un vaixell sense rumb amb un capità anomenat Alejandro Font de Mora i una primera d’abord anomenada Concha Gómez, que volen abocar a la deriva l’ensenyament en valencià, garantia d’educació plurilingüe i de qualitat. El vaixell de les Trobades vetllarà sempre per aquests valors educatius, perquè compta amb una tripulació extraordinària, la societat cívil valenciana”.

Els responsables de les Trobades d'Escoles en Valencià a firmen que Escola Valenciana assumeix cada cop més funcions que abandona la Conselleria d'Educació i que són primordials per a la societat

Aquesta setmana ha acabat el període de matriculació a les escoles per al curs que ve amb més de 42.000 persones que creuen en l'ensenyament en valencià repartides en tres Trobades. Escola Valenciana vol visualitzar un dret lingüístic de la societat civil que l'administració educativa pretén paralitzar: la voluntat que hi haja suficient oferta d'ensenyament en valencià per a totes les persones que ho soliciten cada any.

Diego Gómez, president d'Escola Valenciana ha estat ben explícit a la Trobada de València, que se celebra hui al barri de Benimaclet amb més de 25.000 assistents: "des de la Conselleria d'Educació s'està fent una política lingüística d'extermini de la llengua pròpia, un tema com la llengua hauria de dependre de Presidència o tindre una Conselleria pròpia com es fa a d'altres territoris de l'Estat i el nostre govern relega la política lingüística a un departament ben amagat de la Conselleria d'Educació que no arme ni pols ni remolí, aquesta és una mostra ben visible de l'aposta de paralització de qualsevol projecte que potencie el valencià per part del govern del PP autonòmic".

Tu tens la clau és el lema escollit per a les Trobades d'Escoles en Valencià 2010 i és una frase que vol agrair la implicació de milers de valencians i valencianes respecte als projectes de normalització lingüística que es porten a cap des d'Escola Valenciana: festes per la llengua, voluntariat lingüístic, música en valencià o cinema en valencià. És també un lema que anima els pares i mares que han de matricular els fills a triar els únics programes que garanteixen l'aprenentatge en les dues llengües oficials i altres llengües necessàries com l'anglés: els programes d'ensenyament en valencià. "Els pares i les mares que posen la creueta en la matrícula en valencià obrin la porta a les llengües i insten a l'administració educativa a què òbriga les línies en valencià necessaries per tal que cap alumne es quede fora de l'elecció que han fet els seus pares", ha comentat el president d'Escola Valenciana.

Diverses han estat les preguntes que Diego Gómez ha llançat al govern valencià en aquest diumenge de festes reivindicatives d'estima per la llengua:

• Per què s'ha decidit des de la Secretaria Autonòmica d'Educació denegar sistemàticament l'obertura de noves línies en valencià que han estat aprovades pels Consells Escolars dels centres per al curs que ve?

• Què passarà amb l'alumnat que actualment està estudiant infantil a eixes improvisades British Schools públiques quan passen a primària si no hi ha cap planificació educativa feta al respecte?

• Pretén la Conselleria d'Educació fer una planificació educativa a la gallega i no s'atreveix a dir-nos-ho perquè suposa marginar en l'educació a la llengua pròpia?

 

LA TROBADA DE VALÈNCIA ES CONVERTEIX EN UNA MANIFESTACIÓ CIUTADANA DE REIVINDICACIÓ DE L'ENSENYAMENT EN VALENCIÀ

(Trobada de València - Benimaclet. Més de 25.000 assistents)

Enguany la Trobada de València ha batut rècords d'assistència, més de 25.000 alumnes, pares, mares, mestres i ciutadans del Cap i Casal han participat en la tradicional cercavila que inicia els actes de la Trobada pels carrers de Benimaclet: "la cercavila s'ha convertit en una manifestació lúdica i reivindicativa de gent que vol la normalitat lingüística a l'escola i al carrer", ha expressat Laura Font, presidenta de la CAPPEPV, que coordina les activitats d'Escola Valenciana a la ciutat de València. A la manifestació per l‘ensenyament en valencià han estat presents també representants polítics, sindicals i de la Universitat de València.

La CAPPEPV ha volgut donar a conéixer sobretot la gran pressió de la Conselleria d'Educació contra l'ensenyament en valencià a la capital, on a menys de la meitat de centres públics poden ofertar aquests programes, on la demanda superà molt l'oferta i on sistemàticament es denega l'establiment d'ensenyament en valencià a centres que ho soliciten reiteradament com el CP Raquel Payà o el CP Manuel Gonzalez Martí de Benifaraig. A tot açò Laura Font afegeix que "si entrem en l'ensenyament de 0 a 3 anys, tan sols hi ha 4 escoletes a la ciutat que el poden fer en valencià i que tant l'ajuntament de València com la Conselleria tenen completament abandonat aquest tram d'edat ja que són pràcticament inexistents les escoletes públiques que hi ha per a una ciutat amb una població com la de València". A més, la ciutat compta amb 3 escoles municipals de les quals sols 1 oferta ensenyament en valencià, el CP Santiago Grisolia i justament és de les escoles que més activament participa tots els anys en l'organització de tallers i activitats per a la Trobada de València.

Des de la CAPPEPV s'ha destacat la total implicació dels diferents col•lectius, associacions i centres educatius del barri: "Benimaclet és un barri viu i en moviment, amb sentiment de poble dins de la ciutat i amb una gran personalitat on tothom s'ha implicat tant en les activitats pretrobada com en l'organització de la festa d'avui, per això la festa per la llengua de la ciutat de València quadrava molt bé en el sentiment d'aplec cívic que es té a Benimaclet".

Pep Bellver, membre de la CAPPEPV ha comentat que s'ha fet una gran tasca en els actes pretrobada que s'han celebrat durant dues setmanes abans del gran dia i amb els actes postrobada, entre els quals està el concert que se celebrarà el divendres 21 de maig al CP Pare Català amb l'actuació de grups de primera línia com Obrint Pas.

Un dels actes pretrobada més emotiu va ser l'homenatge que se li va fer a un dels referents de la llengua i l'ensenyament, Carles Salvador, on entre d'altres, es va posar una placa commemorativa en l'escola que duu el seu nom i on Vicent Pitarch va destacar " l'arrelament del mestre al Barri de Benimaclet, on va viure uns anys i que la gent d'Escola valenciana són qui han arreplegat el llegat d'aquest mestre exemplar".

A part de les activitats i els tallers infantils que cada any dónen vida a la festa per la llengua, la Trobada de Benimaclet ha volgut ser també una plataforma de difusió de la música en valencià. El barri té un gran component jove, perquè acull molts estudiants universitaris. En aquesta cruilla estudiantil la formació de grups de música en valencià està en efervescència i és un lloc on la gent de grups com Obrint Pas o la Gossa sorda se senten com a casa. Per tot això hui s'ha fet la Fira de la Música en Valencià, on s'ha fet promoció, venda i signatura de discos gràcies a la col•laboració del COM (Col•lectiu de Músics i Cantants en Valencià Ovidi Montllor).

"DESPRÉS DEL PALMERAL I DEL MISTERI, VOLEM QUE LES TROBADES ES CONVERTESQUEN TAMBÉ EN PATRIMONI DE LA HUMANITAT", JOSEP ENRIC ESCOLANO, PRESIDENT DE EL TEMPIR D'ELX

(Trobada del Baix Vinalopó i el Baix Segura- Elx. 10.000 assistents)

El moviment cívic i de civisme que suposen les Trobades ha fet parada també a la capital de les palmeres, Elx. Vora 10.000 persones han envait el parc on s'ha celebrat la festa per la llengua i el president de El Tempir, Josep Enric Escolano ha reivindicat l'estatus de patrimoni de la humanitat per a aquesta expressió d'estima per la llengua única a Europa.

Amb 35 tallers infantils organitzats pels centres d'ensenyament en valencià d'Elx, Crevillent, Santa Pola i Guardamar, així com de de la Universitat d'Alacant, la Universitat Politècnica de València i la Universitat Miguel Hernández, la capital il•licitana ha reunit famílies senceres del Baix Vinalopó i el Baix Segura.


LA TROBADA D'ESCOLES EN VALENCIÀ PERMET A GÀTOVA REFORÇA ELS SEUS VINCLES AMB LA COMARCA DEL CAMP DE TÚRIA

(Trobada del Camp de Túria - Gàtova. 7.000 assistents)

Fa 15 anys Gàtova va aconseguir passar de ser un poble de l'Alt Palància a ser un poble de la comarca del Camp de Túria. La gent d'aquest municipi tenia moltes més relacions econòmiques, socials i culturals amb Llíria, la capital d'aquesta comarca.

Voro Golfe, president de la Coordinadora pel Valencià del Camp de Túria ha explicat que "Gàtova és un poble de l'anomenada zona catellanoparlant que des del primer moment va acollir amb els braços oberts l'organització de la Trobada d'Escoles en Valencià de la comarca igual com ho va fer també Marines fa uns anys". A l'escola d'aquesta població hi ha ensenyament en valencià i volien compartir amb la resta de centres educatius de la comarca la màxima expressió d'estima per la llengua que és una Trobada. "L'ajuntament i l'AMPA de l'escola han treballat colze amb colze amb la Coordinadora, sense complexos lingüístics i amb una naturalitat extraordinària", ha afegit Golfe, que també ha destacat l'èxit de la festa amb l'assistència de 7.000 persones i l'organització de 39 tallers infantils de centres de 16 poblacions del Camp de Túria.

 

Compartiu-ho:  


Altres imatges
Disseny web Avellana Digital