Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Ara diuen que l'anglés es demana més...que el valencià

Data: 09/06/2010 12:35

Article d'Isabel Rios, professora de Didàtica de la llengua a la Universitat Jaume I, membre del Consell Valencià de Cultura i guadonada a la VII Nit d'Escola Valenciana

El President de la Diputació d'Alacant, Sr. Ripoll, diu que es demanda més l'anglès que el valencià. Així justifica la seua política lingüística o la del Consell?


Si preguntem què vol la gent, estar de vacances o treballar, diran que estar de vacances. Si ens atenem al què un xiquet vol quan és menut, naturalment vol NO anar a l'escola, no mejar verdures, no fer els deures.


Així doncs, si la responsabilitat política és donar sempre gust als ciutadans, a vegades erràtics en les seues demandes, per desinformació, perquè els poders públics els oculten allò què els convé, i allò què convé els seus fills... doncs clar....cada vegada més anirem a una societat manipulable i emprobrida. També ocorre que els polítics (alguns més que altres) interpreten la voluntat dels ciutadans a la seua conveniència.

Si un fullet turístic el demanen en anglés en Benidorm, clar que l'hem de tindre disponible en anglés. I en valencià. I en castellà naturalment. Mai haurem d'enfrontar el valencià a l'anglès. Fer eixa demagògia fereix la nostra sensibilitat i hauria de ferir la suposada sensibilitat dels defensors de la "nostra cultura valenciana" en fòrums en els quals no es parla ni una paraula de valencià. O es parla, però és l'únic que es fa.

Es defensa el plurilingüisme. Per favor, que s'informen un poc els nostres polítics. No saben ni els camins i ni els viaranys pels quals s'arriba al coneixement de les llengües. Al coneixement i l'ús del valencià. Ens estan continuament ofenent. Als mestres, a ls famílies i als xiquets. Als lingüistes i sociolingüistes d'aquest a terra i d'altres terres en situacions semblants. A tanta gent que vol que la nostra escola siga plurilingüe.

Mentre es fan estes declaracions, la Conselleria d'Educació retalla aules en valencià i recomana que els programes PIP ( Programes d'Incorporació Progresiva del valencià) esdevinguen un esquífit model escolar. Tanta feina per arribar ací....

No ens despertarem una mica del sopor? Les "amenaces dels mercats" ( que jo imagine com un monstre dels contes infantils!) tindran la potència d'adormir els nostres drets i les nostres il·lusions? Ja sabem que mentre no hi ha el més necessari, és difícil defensar allò un poc més ideal..
Podriem fer-ho tot alhora?

Va! au! que ja és l'hora!!

Compartiu-ho:  Disseny web Avellana Digital