.: Escola Valenciana :. Notícies - Manifest "Sí a l'ensenyament en valencià, garantia de plurilingüisme"

Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Manifest "Sí a l'ensenyament en valencià, garantia de plurilingüisme"

Data: 22/06/2010 18:22

Estem en la recta final del curs, però és ara quan estan arribant els majors atacs a l’ensenyament en valencià, que començarem a sofrir a partir del curs 2010-2011.

Actualment els programes d'ensenyament en valència són els únics que garanteixen la competència lingüística de l'alumnat en les dues llegües oficials i faciliten l'aprenentatge d'una tercera llengua. Els únics, per tant, que garanteixen el plurilingüisme educatiu. El curs 2010-2011 entraran en vigència diverses mesures preses per l'administració valenciana que paralitzen aquests programes plurilingües i ataquen i marginen el valencià en l'àmbit educatiu: la paralització d'obertura de noves línies en valencià, que és un fet constatable a hores d'ara i la possible aprovació d'un decret sobre les restriccions del Programa d'Incorporació Progressiva (PIP) i no n'estem d'acord, per això les entitats que formem la Mesa per l'Ensenyament en Valencià hem elaborat un manifest.

Aquest manifest és la primera d'una sèrie de mesures que des d'Escola Valenciana anem  a emprendre per a defendre l'ensenyament en valencià com a marca de qualitat i garantia de plurilingüisme, que tindrà la seua primera fita lúdica i reivindicativa el pròxim 9 d'octubre en una Macrotrobada de totes les comarques a València on celebrarem els 25 anys de les Trobades d'Escoles en Valencià que tots i totes heu fet possibles any rere any.

Us adjuntem el manifest en pdf a aquesta notícia i veureu com ens el podeu retornar signat. En tot cas, aquest és el text:

Sí a l'ensenyament en valencià, garantia de plurilingüisme

• Volem el compliment del dret a l'ensenyament en valencià expressat a l'Estatut d'Autonomia a tots els centres educatius, és a dir, que s'atenga tota la demanda d'ensenyament en valencià de la societat valenciana.

• Ens oposem a la paralització sistemàtica de l'obertura de noves línies en valencià que impedeix atendre'n la demanda. La Direcció General d'Ordenació de Centres ha optat per denegar o no respondre les sol•licituds d'obertura de línies en valencià als centres per al curs 2010-2011, malgrat que la demanda per part de les famílies és molt superior a l'oferta. Cal tenir en compte que actualment només un 27,5% de tot l'alumnat valencià té l'oportunitat d'estudiar en valencià i que, als centres on s'oferten línies en valencià i en castellà, el 61,2% de les famílies trien ensenyament en valencià, ensenyament plurilingüe.


• Ens oposem a l'esborrany de decret que es pot aprovar en breu i que retallaria el Programa d'Incorporació Progressiva (PIP) per a posar-lo en vigència al curs 2010-2011, a tots els centres que tinguen PIP, en aquests termes: "En los centros situados en los territorios de predominio lingüístico valenciano, a tenor del título quinto de la Ley 4/1983, y al objeto de favorecer una enseñanza adecuada al medio sociocultural, se impartirá como máximo, además de la área Valenciano: Lengua y Literatura, una área no lingüística en valenciano a partir del tercer curso de la educación primaria". Conseqüència: a tots els centres on hi haja PIP es produirà de forma automàtica la retallada sense respectar el Disseny Particular del Programa del Centre. Això suposa que el 80% de l'alumnat valencià estudiarà en un programa exclusivament monolingüe: en castellà.

• Recolzem el Pla per l'Escola Plurilingüe elaborat per Escola Valenciana per a desenvolupar un programa d'ensenyament plurilingüe real. Aquest Pla fou assumit també per la Mesa per l'Ensenyament en Valencià en el seu moment. (El podeu veure a www.escolavalenciana.org/drets)

• Exigim el respecte, la protecció i la promoció del valencià, llengua oficial i pròpia, en l'àmbit educatiu i també als diferents àmbits d'ús. Per això estem en contra de les decisions de desmantellament de l'Assessoria de Valencià i de tots els retalls a la promoció del valencià.

 


 

Compartiu-ho:  


Documents


Disseny web Avellana Digital