Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Presentem el llibre l'Escola Valenciana. 25 anys de Trobades

Data: 25/11/2010 14:54

Escola Valenciana culmina amb aquest llibre tot un any de celebracions per commemorar els 25 anys d’aquesta entitat cívica que té com a principal objectiu la normalització lingüística en tots els àmbits d’ús de la llengua, amb una incidència especial en el sistema educatiu valencià.

L'Escola Valenciana. 25 anys de Trobades és un llibre que naix amb una doble voluntat, per una banda deixar testimoni escrit del naixement i evolució d'aquesta entitat que en aquest quart de segle d'història ha aconseguit ocupar un espai important dins el panorama de la societat valenciana, tal i com explica Joan Francesc Mira en el pròleg del llibre, "Escola Valenciana, doncs, és molt més que «escola», i molt més que una «Federació d'Associacions per la Llengua». És la prova vivent, l'argument empíric, que els valencians civils, justs, eficaços, responsables, dignes, lleials, també són o som uns valencians possibles i abundants: tan possibles, que Escola Valenciana mobilitza cada any dos-cents mil pares, mestres i criatures d'extrem a extrem del país". Per tot això, un dels propòsits d'aquest llibre és explicar a les futures generacions com s'ha bastit aquesta entitat, i quines són les claus que han fet possible el present d'un dels moviments cívics amb més profunditat i envergadura del nostre territori.
 

A més, la segona voluntat d'aquest llibre, és fer un homenatge merescut, a totes aquelles persones que al llarg de 25 anys han fet possible amb el seu esforç i la seua presència que el valencià siga una llengua viva i present a les escoles del nostre país, i per tant una llengua de futur. L'autor del llibre, Víctor Labrado, ha realitzat més de 40 entrevistes, a més de tasques de documentació, per recollir testimonis i vivències del protagonistes d'aquella revolució silenciosa que va començar allà per l'any 1986, amb la realització de les primeres trobades. Va ser, aleshores, quan van nàixer en uns primers nuclis molt localitzats, les festes anuals per la llengua que s'han succeït, han crescut i s'han estés, des d'unes poques comarques inicials fins a tot el País Valencià. A partir del testimoni oral, Labrado ha elaborat un text amb una prosa fluida que porta al lector a descobrir, amb la veracitat que ofereix la veu directa dels protagonistes, els moments claus de la història recent de l'ensenyament en valencià i la formació del moviment d'Escola Valenciana.

El text elaborat per Labrado fa un repàs exhaustiu, i alhora amè, per la gènesi de l'ensenyament en valencià. Des de les primeres accions puntuals que es van dur a terme abans de l'any 1983 fins l'actualitat; explicant algun capítols importants com l'eclosió que es va produir a partir de la Llei d'Ús i Ensenyament, que acaba de complir 27 anys. Un fet fonamental com revelen les xifres que s'expliquen en aquest llibre: els anys anteriors a aquesta llei estudiaven en valencià 1.432 alumnes, i l'any 1992 ho feien ja 39.418 alumnes. A més, el llibre també trau a la llum el procés de bastiment comarcal d'Escola Valenciana, com es van anar formant per les diferents comarques les coordinadores de mestres, pares i mares, i com es van reunir per sumar esforços i crear la Federació Escola Valenciana. Un fet que es visualitza de forma més evident en la gran festa que de l'any 1995, amb la gran festa per mostra la maduresa de l'ensenyament en valencià. Finalment, el llibre tanca el recorregut pels 25 anys d'història d'Escola Valenciana amb un epíleg, del darrer president de l'entitat, Diego Gómez, recordant la trajectòria de l'entitat i la recentment festa dels 25 anys celebrada el passat 9 d'octubre i la presentació de l'escultura realitzada per Manuel Boix per commemorar aquest aniversari.


A més, un dels altre dels elements rellevants d'aquest llibre és el recull fotogràfic i d'il•lustracions que ha aconseguit aglutinar en les seues pàgines. La imatge gràfica d'Escola Valenciana ha estat sempre associada a la mà de Xavier Mariscal. Per aquets motiu, l'Il•lustrador valencià ha sigut l'encarregat d'elaborar la coberta d'aquest llibre i també aporta una mostra dels treballs que ha realitzat per aquesta entitat. A tot açò, cal afegir una important quantitat d'imatges, seleccionades pel fotògraf i dissenyador Francesc Vera, de totes les comarques valencianes. A les pàgines del llibre trobarem imatges històriques de les primeres trobades, però també una gran quantitat de fotografies de gran qualitat de les trobades i d'alguns dels moments més rellevants de la història d'Escola Valenciana. Per tant, el llibre L'Escola Valenciana. 25 anys de Trobades també proposa al lector un suggerent recorregut gràfic per la cronologia de l'entitat i per la diversitat comarcal que la conforma.

Per tots, aquest motius, aquesta obra que s'ha presentat hui i que ja està disponible a les llibreries, és un llibre que farà ESCOLA.

Tancament d'un any de celebracions
Amb la publicació d'aquest llibre, Escola Valenciana posa punt i final a les celebracions dels 25 anys de les primeres Trobades d'Escoles en Valencià, unes celebracions que s'iniciaren el passat mes de febrer amb la Nit d'Escola Valenciana i continuaren amb les Trobades d'Escoles en Valencià durant tota la primavera amb 23 festes per la llengua fetes arreu de les nostres comarques sota el lema "Tu tens la clau" amb més de 200.000 assistents. I tingueren el seu punt culminant el passat 9 d'Octubre amb la Festa pel Valencià.

 

EL LLIBRE A LA NOSTRA BOTIGA

Compartiu-ho:  


Altres imatges
Disseny web Avellana Digital