Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Escola Valenciana participa a la commemoració de l’IEC sobre les Normes de Castelló

Data: 21/11/2012 14:11

La sala Prat de la Riba de l’IEC ha acollit l’acte de commemoració del 80 aniversari de les Normes de Castelló, proclamades el 21 de desembre de 1932 i que van significar l’acceptació de la normativa ortogràfica de Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans al País Valencià.

Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana ha explicat que "sense normativa, el valencià, el nostre català, no s'hauria pogut estudiar. Sense normativa no es pot consolidar la formació de mestres en la nostra llengua, ni la formació en la nostra llengua de generacions i generacions d'alumnes que estudien el valencià i en valencià. Sense les Normes de Castelló no s'haurien desenvolupat treballs imprescindibles de Carles Salvadors, Manuels Sanchis Guarners o Enrics Valors. Les Normes de Castelló van ser el moll de l'ós, la clau que va obrir tots els panys per al desenvolupament coherent d' un ensenyament de qualitat i en valencià.
 
A la presentació de l'acte, Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica de l'IEC i delegat de l'Institut a Castelló, ha destacat que "el repte que tenim pendent és potenciar la vitalitat que manté la llengua que les Normes van dignificar, des d'una posició de resistència ferma enfront els plans actuals que maquinen destruir els models educatius vigents al País Valencià, a les Balears i al Principat". Pitarch ha recordat la mobilització convocada per al dia 15 de desembre a Castelló, i coordinada per Castelló per la Llengua, en què es commemorarà la signatura de les Normes de Castelló sota el lema Que no et retallen la llengua!
 
A l'acte Germà Colón, membre de la Secció Filològica, ha pronunciat la conferència "Les Normes de Castelló i la Societat Castellonenca de Cultura" i Joan Francesc Mira, membre de la Secció de Filosofia i Ciències Socials, ha parlat de "Norma i cultura: l'espai de la llengua escrita". També hi han intervingut Salvador Giner, president de l'IEC; Isidor Marí, president de la Secció Filològica; Vicent Pitarch, membre de la Secció Filològica i delegat de l'IEC a Castelló; Vicent Climent, vicepresident de la Xarxa Vives d'Universitats i rector de la Universitat Jaume I; i Ferran Carbó, director de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana. 
 
La commemoració dels vuitanta anys de les Normes de Castelló serveix també per a retre homenatge a tres figures cabdals de la codificació del català contemporani com són Pompeu Fabra, Antoni M. Alcover i Josep Pascual i Tirado, un dels signants de les Normes. En el decurs de l'acte també s'ha recordat Joan Fuster, en el cinquantè aniversari de Nosaltres, els valencians, i la reivindicació que va fer de les Normes del 32, a la plaça de bous de Castelló, el 25 d'abril de 1982, quan es complien cinquanta anys de la signatura.

Compartiu-ho:  


Altres imatges
Disseny web Avellana Digital