Escola Valenciana exigeix la retirada del projecte de Decret de currículum per a primària

Des de l’entitat cívica es proposa a la Conselleria d’Educació que s’inicie de nou l’elaboració d’un esborrany de Decret que tinga com a punt de partida les aportacions de la comunitat educativa que aglutinen les federacions de pares i mares, els sindicats i entitats cíviques com Escola Valenciana: "El diàleg entre les parts és una de les màximes de la democràcia, un dels valors que haurien de tindre ben interioritzats els responsables d’una institució que hauria de donar exemple com l’Administració educativa", ha valorat Vicent Moreno.

El Decret de currículum de primària que ha posat sobre la taula M. José Català contradiu el Decret de plurilingüisme que el Govern va aprovar ara fa quasi dos anys. 

La Comissió d’Educació d’Escola Valenciana ha exposat diverses raons per les quals és intolerable la proposta que ha fet la Conselleria d’Educació per tres qüestions: la marginació de l’aprenentatge i la competència lingüística en valencià de l’alumnat que cursa en la línia en castellà i que es correspon al 67% del total d’estudiants; el retrocés en qüestions d’organització dels centres; la proliferació de llacunes em matèria pedagògica.
 

Pel que fa als plantejaments lingüístics del projecte de currículum, la Comissió d’Educació de l’entitat considera que "la jugada de dividir Coneixement del Medi en dues assignatures, Socials i Naturals, per oferir una de les dues en castellà a les línies en castellà atén només a l’objectiu de fomentar el monolingüisme entre l’alumnat que està matriculat en aquest programa educatiu". 

 
"El fet d’oferir Naturals o Socials en castellà empobreix encara més el Programa d’Incorporació Progressiva, conegut com a línia en castellà. L’alumnat que estudia en aquest tipus de programa tindrà encara menys competència lingüística equilibrada en valencià i castellà, això és indubtable, com és indubtable que la seua preparació no serà tan rica com la de l’alumnat plurilingüe en valencià i això no es pot permetre, perquè el que volem és que tot l’alumnat tinga les mateixes oportunitats", ha assegurat Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana.

 

Aquesta proposta trenca un consens establert des de fa 30 anys, aquell pel qual es va establir que almenys hi haguera una assignatura de quatre hores a la setmana no lingüística que s’impartira en valencià en el programa monolingüe en castellà. "Es va decidir que fóra Coneixement del Medi, per ser una àrea de coneixement del nostre entorn més proper i ara M. José Català torna a donar mostres de l’atac incondicional al valencià i a què tot l’alumat tinga una competència igual en les dues llengües oficials" s’ha determinat des de la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana.

 

"El trencament d’eixe consens lingüístic que correspondria ara a impartir Socials i Naturals en valencià en tots els programes educatius vigents és impermissible i ho hem manifestat tota la comunitat educativa valenciana, representants de les famílies, dels sindicats i nosaltres", ha insistit Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana i ha continuat: "L’esborrany de Decret de currículum contradiu el que s’assenyala al respecte en el Decret de plurilingüisme, on s’explicita que Coneixement del Medi, ara Socials i Naturals, en el Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Castellà, és l’àrea no lingüística que s’imparteix en valencià. Aquest punt va estar consensuat per tota la comunitat educativa quan va eixir el Decret de plurilingüisme i ara M. José Català vol trencar amb l’únic punt de consens en la normativa plurilingüe". 
 
Pel que fa a la incorporació de l’assignatura Cultura del Poble Valencià, Escola Valenciana fa la consideració que els continguts de la mateixa ja es tracten extensament en altres àrees del coneixement, almenys en les línies en valencià. Fins ara s’assumia en Coneixement de Medi, Educació Física, Música o la pròpia assignatura de Valencià: "És absurde que M. José Català es traga de la butxaca una assignatura com aquesta simplement per fer una campanya de fum sobre identitat valenciana que queda completament desmuntada quan ni es planteja que s’impartesca en valencià, justament el nostre màxim tret d’identitat", ha comentat el president d’Escola Valenciana per acabar dient: " Dir que s’impartesca preferentment en valencià és sinònim de dir que s’impartesca en la llengua que cada centre considere i això té un nom: marejar les escoles".

 

L’esborrany presentat per la Conselleria d’Educació compta amb profundes llacunes respecte a l’organització dels centres. Totes, segons la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana "són mesures estudiades per a propiciar la incomunicació entre docents, com és la desaparició de les reunions de cicle, i entre docents i famílies per tal de generar l’aïllament i el control absolut per part de la secretaria autonòmica d’Educació i provocar directrius unilaterials que impossibiliten el consens, el diàleg i la democràcia participativa a les escoles, és en definitiva un mane i ordene autoritari".

Un altre tema a destacar per part de l’anàlisi fet pel grup d’Educació d’Escola Valenciana és que el projecte de Decret de currículum per a primària té grans defectes que ataquen els postulats pedagògics mínims per garantir un ensenyament de qualitat. Un aspecte rellevant és que es proposa que les classes siguen de 45 minuts. "Realment es nota que el grup de treball de la Conselleria d’Educació que ha elaborat aquest esborrany fa temps que no va a l’escola, això és, que no xafen la realitat a peu d’aula i volem remarcar que és molt perillós plantejar classes zàping, concebudes com si estiguérem canviant contínuament de cadena de televisió: això no afavoreix el bon aprenentatge de l’alumnat, ben al contrari", ha comentat Vicent Moreno.

Per totes aquestes raons Escola Valenciana exigeix que es retire immediatament aquesta proposta i que se comence a treballar un Decret de currículum per a primària seriós perquè estiga enllestit a setembre de 2015, tal com estava establert.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: