Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Un especial sobre l'accident de metro a València centra el programa d'octubre de El Mural

Data: 02/10/2014 00:00

El 4t programa mensual de El Mural es pot escoltar a partir del 2 d’octubre al web del programa i als mitjans de comunicació col•laboradors. Des de les 00 hores en homenatge als 25 anys del naixement de Ràdio Nou.

Fa 25 anys que va nàixer Ràdio Nou: "A dia de hui, el canal dels valencians emet el silenci gràcies a la decisió unilateral del govern del PP encapçalat per Alberto Fabra" s'ha declaratdes de l'equip del programa que dirigeix la periodista Amàlia Garrigós. 

El Mural rememora les veus que van estrenar les emissions regulars d'aquell Canal Nou Ràdio primerenc i il•lusionant amb la periodista Esperança Camps i el cap d'informatius d'aleshores, Francesc Bayarri. El rellotge marcava les 00:00h del 2 d'octubre de l'any1989.

"El Mural d'Escola Valenciana deixa en evidència l'orfandat comunicativa que patim al dial i reivindica la ràdio com un mitjà necessari que comunique i divulgue valors, idees, pensaments, política, cultura, ciència i actualitat en clau valenciana i en valencià" ha explicat Amàlia Garrigós.

El programa d'octubre s'ha convertit a més en un monogràfic que reconstrueix els fets de l'accident de metro a València des de diferents perspectives.

"Lluitant contra l'oblit. El llarg trajecte de les víctimes del metro" és la narració, pam a pam, del calvari viscut pels familiars vuit anys després de la tragèdia. Una obra escrita per Laura Ballester Beneyto que ha investigat, ha condensat i ha estructurat el treball realitzat des del minut 1 de l'accident de la línia 1 del metro de València l'any 2006. L'obra l'edita Sembra Llibres, una editorial compromesa amb allò que passa ara i ací.

"Els familiars de les víctimes del metro de València són l'exemple de la dignitat i de la constància davant de la vergonyosa i fastigosa estratègia del silenci. Veure tota la cronologia dels successos junta en un sol cos ens obliga a prendre consciència de la baixesa moral, ètica i humana d'aquells que ens governen. No ens creiem la versió oficial. No. L'accident no va ser ni inevitable ni imprevisible. 'Lluitant contra l'oblit' ha de ser un llibre de capçalera obligatori a totes les llars valencianes. Que les llàgrimes de Beatriz Garrote i de tots els familiars siguen pel dolor de la pèrdua i no per la indignació que provoquen, encara hui, els estrategs de l'oblit. Justícia és la paraula clau. I és de justícia que la ràdio faça un monogràfic dedicat a la memòria de les 43 persones mortes i dels 47 ferits en l'accident de metro més greu mai ocorregut a l'estat espanyol", ha comentat la directora de El Mural.

A més, aquest especial compta amb un reportatge del periodista Pau Vendrell que relata els fets ocorreguts des del 3 de juliol de 2006 fins al dia de hui amb testimonis de familiars, les veus del músic Pau Alabajos i del periodista Àlex Badia, de la productora audiovisual Barret.

Web del programa: wwww.escolavalenciana.org/elmural 

Diaris i revistes digitals: Vilaweb, La Veu del País Valencià, Tres deu, Sons de Xaloc, Mildenou, Llibertat.cat, AraMultimèdia (Ara Ràdio), El Punt /Avui digital. penjaran cada nova entrega de El Mural en les seues respectives portades.

Ràdios: Ràdio Burjassot, Ràdio Cocentaina, Ràdio Godella, Ràdio Mislata, Ràdio Élite de Muro, Ràdio l'Om de Picassent, Ràdio Puçol i Ràdio Túria de l'Eliana, Ràdio Banyeres, Ràdio Klara, VOX UJI Ràdio, Ràdio Pego, Ràdio Sol d'Albal.  

Compartiu-ho:  Disseny web Avellana Digital