Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Lliurem un informe sobre els atacs a la nostra llengua al Comité d'Experts europeus

Data: 08/10/2014 13:56

L'informe inclou les repercussions contra el valencià del Decret de Currículum de Primària i de l'arranjament escolar per a aquest curs, tots dos conseqüència dels atacs a la nostra llengua per part del Govern espanyol i de la Generalitat Valenciana.

Representant de la Comissió d'Educació d'Escola Valenciana s'ha reunit hui, junt a altres entitats i institucions, amb el Grup de treball del Comité d'Experts de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d'Europa.

El Comité d'Experts ha convidat Escola Valenciana perquè aporte informació que servesca per al 4t Informe d'Avaluació de les polítiques lingüístiques dels governs respecte a les llengües minoritzades dels seus territoris, sempre tenint com a referent la Carta Europea de les Llengües.

En relació a anteriors informes sobre la nostra llengua elaborats pel Comité d'Experts en que alertaven de la manca de promoció i normalització del valencià per part de l'Administració valenciana, les contestacions per part dels responsables polítics mai han estat afavoridores d'un intent de millora i de canvi cap a polítiques lingüístiques coherents.

Segons han expressat els representants d'Escola Valenciana a la reunió, en l'ambit educatiu, és ben sabut que la Conselleria vulnera sistemàticament la LUEV pel fet de no garantir la possibilitat d'estudiar en valencià a tota la ciutadania. Cal recordar que ara com ara el 60% d'escoles ofereixen línia en castellà i només un 40% línia en valencià.

Així mateix, Escola Valenciana ha deixat patent la manca de promoció dels programes educatius òptims i de campanyes informatives sobre matriculació per part de la Conselleria d'Educació. També s'han recordat totes les accions jurídiques que s'han dut a terme per part de l'Oficina de Drets Lingüístics de l'entitat per a defensar drets bàsics de les famílies i que, ara com ara, compten amb cinc sentències favorables del TSJ valencià al dret a l'educació en la nostra llengua.

Els representants d'Escola Valenciana han detallat també al Comité d'Experts el centenar llarg d'unitats educatives en valencià que la Conselleria d'Educació ha suprimit per a aquest curs, a més del tancament de cinc escoles públiques que comptaven amb programes d'ensenyament en valencià.

 

EL DECRET DE CURRÍCULUM DE PRIMÀRIA: L'APLICACIÓ DE LA LOMCE
La Comissió d'Educació d'Escola Valenciana ha fet especial èmfasi en aquest punt. "Els plantejaments de la Llei Wert tenen com a objectiu dilapidar els programes educatius en llengua pròpia i, en el nostre cas, han abocat el sistema educatiu a la desaparició la immersió lingüística", han comentat els representants d'Escola Valenciana.

 

Des de l'entitat es considera que l'aplicació de la LOMCE al País Valencià ha vulnerat tant principis de l'Estatut d'Autonomia com la LUEV i es considera que el Decret de Currículum de Primària és il•legal, per la qual cosa es va presentar el passat 8 de setembre un recurs contenciós-administratiu al respecte davant del TSJ.

 


En conclusió, el representants d'Escola Valenciana han exposat que la situació actual de la normalització del valencià no ha millorat respecte als informes del Comité d'Experts europeus de 2011 i que s'ha intensificat per l'atac constant a l'àmbit educatiu, pilar de la normalització lingüística, tant de l'Estat espanyol com de la Generalitat Valenciana amb polítiques i lleis com la LOMCE.

 

A més, des d'Escola Valenciana es demana que les Administracions contesten amb dades al Comité d'Experts europeus i que deixen de vulnerar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d'Europa.

La valoració de l'entitat és que les Administracions valencianes responsables han intensificat en els últims temps unes polítiques lingüístiques de marginació del valencià i que la tasca de normalització la realitzen institucions acadèmiques, entitats i col•lectius cívics del País Valencià, així com les comunitats educatives de les escoles públiques, de qualitat i en valencià, que han de vetllar constantment pels programes òptims davant dels entrebancs de la Conselleria d'Educació.

Compartiu-ho:  Disseny web Avellana Digital