Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

10 muixerangues del País Valencià obriran la 'Crida per l'escola que volem' del 21 de febrer

Data: 19/02/2015 11:46

La cercavila comptarà amb 30 manifestacions culturals i festives arribades de les comarques valencianes amb les Coordinadores de l'entitat.

El 21 de febrer els carrers de València es vestiran de muixerangues, gegants i cabets, grups de danses, botafocs, campaners, tabals i dolçaines, xarangues i batukades de les nostres comarques. Seran mostres de cultura popular que acompanyaran les escoles, entitats i col•lectius que participen en la ‘Crida per l'escola que volem'.
 
El 21 de febrer, Escola Valenciana, l'entitat cívica de promoció i normalització del valencià a l'escola i als diferents àmbits d'ús ha convocat la ‘Crida per l'escola que volem'.
 

La Crida coincideix amb la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna, que reivindica la diversitat lingüística mundial: "El motiu per a mobilitzar la societat en aquesta cercavila festiva és visualitzar el teixit social i cívic que conformen les comunitats educatives d'arreu del País Valencià, les persones que treballen de valent per intentar garantir la millor educació possible a l'alumnat valencià. El seu suport al model de l'escola que volem és la millor garantia perquè el pròxim govern de la Generalitat Valenciana prenga bona nota de les necessitats educatives que tenim", ha explicat Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana.

La "Crida per l'escola que volem" és l'avantsala a la celebració de les Trobades 2015, les festes lúdiques i reivindicatives que apleguen més de 200.000 alumnes, mares, pares i docents al llarg de les nostres comarques durant la primavera.

 

Una crida amb 30 manifestacions culturals valencianes
La cercavila de la ‘Crida per l'escola que volem' anirà encapçalada per la Nova Muixeranga d'Algemesí, la Muixeranga de Cullera, la Muixeranga de Sueca, la Muixeranga de la Safor, la Muixeranga de València, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga d'Alacant, la Congolla-Muixeranga de Castelló, la Muixeranga del Camp de Túria i la Muixeranga del Camp de Morvedre.

 

"El fenomen muixaranguer s'ha unit a la Crida amb una representació impressionant. Per a nosaltres era molt important la seua participació perquè les torres humanes valencianes són un tret valencià molt arrelat que simbolitzen el tarannà de l'escola que volem, l'escola que es construix amb una forta base, persona a persona, fins a enlairar-se gràcies al treball col•lectiu i ben organitzat que té com a colofó un xiquet o una xiqueta al cim, que per a nosaltres representa el futur del nostre poble, l'alumnat valencià que es mereix la millor educació possible", ha declarat el president d'Escola Valenciana.

Seguint les Muixerangues, la primera pancarta de la cercavila la duran alumnes de centres educatius amb el títol ‘Som el futur'. A continuació els seguiran la Junta directiva d'Escola Valenciana, representants polítics, representants de sindicats i pares i mares, entitats cíviques i les Coordinadores comarcals d'Escola Valenciana organitzades de sud a nord.

Les Coordinadores de l'entitat cívica aniran acompanyades per colles de música i cultura popular valenciana de les comarques a les quals pertanyen. Es comptarà amb la participació dels nans i gegants de Monòver i Els ous i el sarnatxo de la Romana pel que fa a les Valls del Vinalopó; l'Associació cultural l'Esporlí acompanyarà l'Alcoià i el Comtat; la Bunpada Batucada de Benissa posarà ritme a la Marina Alta; l'Associació de campaners d'Ontinyent anirà amb la Vall d'Albaida; Els dolçainers i tabaleters de la Safor i l'Associació cultural el Rebrot d'Oliva acompanyaran la Coordinadora de la Safor-Valldigna; Els grups de danses la Sénia de Llocnou d'En Fenollet, de Xàtiva i del Genovés aniran amb la Coordinadora de la Costera; l'Horta Sud anirà acompanyada pels Gegants i cabuts de Benetússer al ritme de la Colla de dolçainers i tabaleters del Real de Gandia; La Coordinadora de València ciutat durà la Banda de música del barri de Benicalap i el Carnestoltes de Russafa; l'Horta Nord animarà la cercavila amb xarangues de centres educatius, el Grup de danses de Puçol, els Dolçainers de Massafassar, els tabaleters i dolçainers ‘Gatzara' de Paterna i la batukada Tro de Bac de Tavernes Branques; El Camp de Morvedre durà la Diabòlica de Morvedre i la Garramatxa talbal i dolçaina; Així mateix, La Plana Alta i la Plana Baixa estarà presidida pel Ball de dimonis i bestiari de Castelló.

"El nostre objectiu ha estat fer una cercavila comarcal a la capital del País Valencià per a demostrar que la nostra escola, l'escola que volem té com a punt de partida l'entorn més proper de l'alumnat, un entorn divers i ric", ha explicat Vicent Moreno.

 

Els autobusos de la ‘Crida per l'escola que volem'
L'organització ha establert una xarxa d'autobusos de nord a sud de les comarques per a donar servei a les comunitats educatives dels centres que vulguen assistir a la Crida.

 

Hi haurà autobusos des de poblacions de les comarques de Castelló, la Safor, la Vall d'Albaida, l'Alcoià i el Comtat, l'Alacantí i les Valls del Vinalopó.

Es pot accedir a la informació detallada sobre els autobusos i la ‘Crida per l'escola que volem' a www.escolavalenciana.org/crida

 

Compartiu-ho:  Disseny web Avellana Digital