Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

GRÀCIES per fer possible la 'Crida per l'escola que volem'

Data: 23/02/2015 20:01

'Estem preparats per a un canvi de govern que treballe per l'escola que volem', Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana

El 21 de febrer els carrers de València es van omplir de gent donant suport al ‘Model de l'escola que volem' que Escola Valenciana va presentar a principis de febrer. La ‘Crida per l'escola que volem' ha recorregut la ciutat acompanyada per 10 Muixerangues, gegants i cabets, grups de danses, botafocs, campaners, tabals i dolçaines, xarangues i batukades de les nostres comarques.

La Crida va coincidir amb la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna, que reivindica la diversitat lingüística mundial i des d'Escola Valenciana s'ha recordat que fa just un any la prestigiosa entitat Linguapax Internacional va atorgar el seu premi a l'entitat cívica pel treball voluntari de milers de valencianes i valencians que participen a les activitats d'Escola Valenciana per a normalitzar la nostra llengua.

La "Crida per l'escola que volem" es va plantejar com a avantsala a la celebració de les Trobades 2015, les festes lúdiques i reivindicatives que apleguen més de 200.000 alumnes, mares, pares i docents al llarg de les nostres comarques durant la primavera.

El president d'Escola Valenciana es va adreçar als participants en aquests termes: "L'any passat la Conselleria d'Educació va prohibir que férem la roda de premsa de presentació de les festes per la llengua en una escola pública. La vam haver de fer al carrer. És per això que enguany presentem directament les Trobades 2015 als carrers del Cap i Casal, perquè volíem que fóra la societat la gran protagonista d'aquesta presentació i perquè el Govern Fabra tinga ben clar que les censures no porten enlloc. Hui diem ben clar i ben alt que ningú podrà silenciar la nostra veu, la veu de la nostra escola, l'escola que volem".

Les Trobades 2015 s'iniciaran el 28 de març i acabaran el 6 de juny. Se celebraran els 30 anys de les primeres Trobades a la Ribera i a la Marina Alta i també que per primera vegada en la història s'ha organitzat una festa per la llengua en l'Alt Palància, una comarca classificada com a castellanoparlant, però on hi ha professorat i famílies que volen que els seus fills i filles tinguen el mateix dret que la resta de valencians a dominar les dues llengües oficials.

 

La Crida per l'escola que volem, una fita història per a Escola Valenciana 
Les Trobades d'Escoles en Valenciana s'inicien sempre a cada comarca amb una cercavila dels centres educatius que participen en cada festa per la llengua. Mai s'havia fet una cercavila conjunta dels centres educatius vinguts de nord a sud del País Valencià per a participar en una cercavila tots units a la manera en què ho fan per separat en cadascuna de les seues Trobades. "Hui ho hem aconseguit, les Coordinadores comarcals de l'entitat han treballat per a implicar les escoles i diferents manifestacions culturals i festives de les seues comarques per fer de la Crida una cercavila unitària representativa de tot el País Valencià que obri les portes a les Trobades 2015, les festes d'estima per la llengua, l'altaveu de les reivindicacions de la comunitat educativa", ha explicat Vicent Moreno.

 

 

Una nova etapa, una oportunitat per al sistema educatiu valencià
"La societat valenciana vol un canvi en la política educativa i amb la Crida hem volgut demostrar que estem preparats per a un canvi de Govern que treballe per l'escola que volem. Els fonaments estan ja falcats. Estem ací per a defensar un model d'escola que ve de lluny i que és fruït de l'esforç de molts centres, de moltes comarques, de molts mestres. Un model d'escola que és una conquesta aconseguida per tota la societat valenciana, que cal desenvolupar i al qual no volem renunciar', ha declarat el president d'Escola Valenciana en la cercavila.

 

Des d'Escola Valenciana s'ha assenyalat que ara cal que els partits polítics disposats a recuperar la dignitat de l'escola pública, de qualitat i en valencià agafen el guant. L'entitat cívica va presentar a principis de febrer el ‘Model de l'escola que volem', un document que posa les bases per a optimitzar el sistema educatiu valencià i que assenyala diferents accions necessàries per a aconseguir-lo. Aquest document té com a punt de partida el desenvolupament de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià i la creació d'una Llei Educativa Valenciana.

 

Entitats i partits polítics que han donat suport i han participat en la Crida d'Escola Valenciana
A la ‘Crida per l'escola que volem' han assistit representants del PSPV- PSOE, Compromís, Esquerra Unida del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià, Els Verds, Podem, CUP, Comissions Obreres del País Valencià, UGT del País Valencià, Intersindical Valenciana, Confederació Gonçal Anaya, FAPA-València, FAPA- Penyagolosa, FAPA- Enric Valor, Associació de Directors d'Instituts, Associació Valenciana de Directors d'Infantil i Primària, STEPV, Federació d'Ensenyament de Comissions Obreres, Federació de Treballadors de l'Ensenyament de la UGT, SEPC, BEA, COS, València Laica, Acció Cultural, Ca Revolta, ACICOM, Societat Coral El Micalet, Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, Salvem el Cabanyal, Xúquer Viu, FOLC, Òmnium Cultural, Amics de la Bressola, Institut d'Estudis Catalans, FAPAC i Enllaçats per la Llengua.

 

 

Una crida amb 30 manifestacions culturals valencianes
La cercavila de la ‘Crida per l'escola que volem' va eixir a les 18 hores de la Plaça de Sant Agustí de València. Les encarregades de guiar els participants van ser 10 muixerangues d'arreu del País Valencià: la Nova Muixeranga d'Algemesí, la Muixeranga de Cullera, la Muixeranga de Sueca, la Muixeranga de la Safor, la Muixeranga de València, la Jove Muixeranga de València, la Muixeranga d'Alacant, la Congolla-Muixeranga de Castelló, la Muixeranga del Camp de Túria i la Muixeranga del Camp de Morvedre.

 

"El fenomen muixaranguer s'ha unit a la Crida amb una representació impressionant. Per a nosaltres era molt important la seua participació perquè les torres humanes valencianes són un tret valencià molt arrelat que simbolitzen el tarannà de l'escola que volem, l'escola que es construix amb una forta base, persona a persona, fins a enlairar-se gràcies al treball col•lectiu i ben organitzat que té com a colofó un xiquet o una xiqueta al cim, que per a nosaltres representa el futur del nostre poble, l'alumnat valencià que es mereix la millor educació possible", ha declarat el president d'Escola Valenciana.

Seguint les Muixerangues, la primera pancarta de la cercavila la van dur alumnes de centres educatius amb el títol ‘Som el futur'. A continuació es podia veure la pancarta de la Junta directiva d'Escola Valenciana, seguida per representants polítics, representants de sindicats i pares i mares, entitats cíviques i les Coordinadores comarcals d'Escola Valenciana organitzades de sud a nord.

Les Coordinadores de l'entitat cívica van anar acompanyades per colles de música i cultura popular valenciana de les comarques a les quals pertanyen. S'ha comptat amb la participació dels nans i gegants de Monòver i Els ous i el sarnatxo de la Romana pel que fa a les Valls del Vinalopó; l'Associació cultural l'Esporlí ha acompanyat l'Alcoià i el Comtat; la Bunpada Batucada de Benissa ha posat ritme a la Marina Alta; l'Associació de campaners d'Ontinyent ha anat amb la Vall d'Albaida; Els grups de danses la Sénia de Llocnou d'En Fenollet, de Xàtiva i del Genovés han desfilat amb la Coordinadora de la Costera; l'Horta Sud ha dut els Gegants i cabuts de Benetússer al ritme de la Colla de dolçainers i tabaleters del Real de Gandia; La Coordinadora de València ciutat ha comptat ambla Banda de música del barri de Benicalap i el Carnestoltes de Russafa; l'Horta Nord ha animat la cercavila amb xarangues de centres educatius, el Grup de danses de Puçol, els Dolçainers de Massafassar, els tabaleters i dolçainers ‘Gatzara' de Paterna, la Batukada Tro de Bac Tavernes Blanques i l'Associació de tabals i dolçaines de Foios; El Camp de Morvedre ha dut la Diabòlica de Morvedre i la Garramatxa tabal i dolçaina; Així mateix, el Ball de dimonis i bestiari de Castelló ha acompanyat Plana Alta i la Plana Baixa.

"El nostre objectiu ha estat fer una cercavila comarcal a la capital del País Valencià per a demostrar que la nostra escola, l'escola que volem té com a punt de partida l'entorn més proper de l'alumnat, un entorn divers i ric", ha explicat Vicent Moreno.

L'acte va finalitzar a la Plaça de la Mare de Déu de València, on el president d'Escola Valenciana ha llegit el manifest de la ‘Crida per l'escola que volem' i on les Muixerangues han alçat diverses torres humanes en homenatge a l'escola pública, de qualitat i en valencià que desitja la societat valenciana.

 

Compartiu-ho:  


Altres imatges
Disseny web Avellana Digital