Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

El Mural de març: El Mural de l'Ovidi, 20 anys fent vacances

Data: 04/03/2015 14:03

Homenatge a l'Ovidi Montllor i reportatge sobre la 'Crida per l'escola que volem', que vam organitzar el 21 de febrer.

Escola Valenciana ha rebut el Premi Martí Gasull i Roig per ser un exemple a seguir en la defensa de la llengua.

El Mural dibuixa algunes de les veus de ‘L'escola que volem'. Lema de les Trobades 2015. El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, traça el contingut d'un document que posa les bases per a una futura Llei d'Educació i els portaveus dels tres partits de l'oposició amb representació parlamentària agafen el guant. El Mural també felicita l'escola Pare Català de Benimaclet que celebra els 25 anys d'ensenyament en valencià.

 

El 10 de març de 2015 fa 20 anys que Ovidi Montllor fa vacances. Per eixa raó el programa dóna veu a dos dels amics que el van estimar: el músic Toti Soler i l'artista plàstic, Antoni Miró. Entre el so dels telers de les fàbriques alcoianes i el projector de cinema, El Mural ofereix un monogràfic on el cantant, poeta, actor i rapsode és mostra ben viu. L'escoltem parlant del pare de qui va heretar la disciplina i el rigor en el treball, dels seus 36 oficis abans de dedicar-se a la música, de l'ideal futur d'una societat justa, de la marginació a la que fou sotmés i del seu amor a Alcoi i a Barcelona. Recordem l'ostracisme a què va ser condemnat, però també destaquem com els més joves s'estan trobant amb un personatge extraordinari que difon un missatge vigent al segle XXI farcit de reivindicacions laborals, de drets i de llibertats. Compromés amb la cultura i amb el seu poble fins el final de la seua vida, ha deixat un llegat valuós als músics actuals. En parlen Feliu Ventura, Hugo Mas i El Diluvi, entre d'altres. I escoltem versions de la banda Inadaptats i del disc ‘Gràcies Ovidi' d'Arturo Gaya, Kike Pellicer i Paco Prieto.
 
El cantant Lluís Miquel, pioner en la creació d'una productora de doblatge al País Valencià, recorda el treball d'Ovidi. Recuperem el doblatge realitzat en la mítica pel•lícula Casablanca que va inaugurar les emissions de Canal Nou fa 25 anys i Reis Juan, que el va entrevistar en diverses ocasions a Ràdio Nou, reflexiona sobre les circumstàncies per les quals va ser vetat en la seua pròpia casa. En aquest sentit, tindrà la paraula l'equip que, gràcies a una campanya de micromecenatge i a la col•laboració de TV3, està elaborant el documental ‘Ovidi Montllor. El making of de la pel•lícula que mai es va fer' on participen els actors Eduard Fernàndez i Rosana Pastor. 
 
El Mural presenta l'última llavor de l'editorial Sembra Llibres, ‘Ovidi Montllor, un obrer de la paraula'. L'autor, Jordi Tormo, rescata poemes i fotografies inèdites per a un llibre que s'endinsa en el vessant més emotiu de la vida d'Ovidi i contribueix a divulgar la figura i l'obra d'un dels nostres creadors més genuïns. 
 
Capítol especial, mereix la seua relació personal amb Vicent Andrés Estellés, a qui va recitar i amb qui va establir una amistat sincera. Núria Cadenes, autora de la biografia d'Ovidi, ens presenta el llibre ,‘Antoni Miró', publicat per DENES. És tracta de textos desconeguts fins ara del Vicent Andrés Estellés més sorneguer escrits a l'entorn de 1973 quan recorria el país, acompanyat d'Ovidi Montllor i el músic Toti Soler, albergats pel pintor Antoni Miró, al mas de Sopalmo.

 

La Companyia alcoiana de Teatre La Dependent presenta al Festival Barnasants, dedicat enguany a l'Ovidi amb el lema ‘Ja no volem molles, ja volem el pa sencer', l'espectacle ‘Homenatge a T'. La música en viu i les veus dels actors que interpreten l'Ovidi infant i Teresa Mora, la protagonista d'una cançó que esdevé un himne, pintaran de colors El Mural.

 

El Mural agafa literalment les paraules de l'escriptor Manel Rodríguez que prepara, juntament amb l'actriu Pilar Almeria, el muntatge, ‘Primavera Ovidi' al Teatre Micalet de València: ‘cal reivindicar allò que no pot morir, el seu llegat artístic i el seu exemple cívic, el que sempre té de fresc, de nou, de primaveral la seua obra i que potser ara més que mai necessitem per als nous temps que hem d'ajudar a empényer. La nostàlgia i l'homenatge inevitable però sobretot l'energia i l'alegria que ens cal'.
Bon vent i barca nova, cantava l'Ovidi:
‘Au, adéu! Comence el comiat i sóc nou arribat. No me'n vaig; sóc qui torna.'

 

Escolteu El Mural d'Ovidi i compartiu-lo!

PROGRAMA SENCER  

 

PODCAST 1: PREMI MARTÍ GASULL I EL MODEL DE L'ESCOLA QUE VOLEM
El Premi Martí Gasull i Roig que distingeix el treball d'Escola Valenciana i el model de l'escola que volem formen un primer bloc de veus: L'Escola Pare Català de Benimaclet que compleix 25 anys d'ensenyament en valencià, els portaveus dels tres partits de l'oposició amb representació parlamentària i Vicent Moreno, president d'Escola Valenciana.

 

 

PODCAST 2: GIREM AMB L'OVIDI
Monogràfic sobre la figura del cantant, actor i rapsode alcoià: la seua obra, la seua personalitat i el seu llegat.
 
ESPAI WEB DEL PROGRAMA AL NOSTRE PORTAL  

 

Compartiu-ho:  Disseny web Avellana Digital