.: Escola Valenciana :. Notícies - Més de 30.000 assistents al primer cap de setmana de les Trobades 2015

Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Més de 30.000 assistents al primer cap de setmana de les Trobades 2015

Data: 29/03/2015 17:56

Més 12.000 participants ahir a Agullent i 20.000 hui a Vila-real enceten de gom a gom les festes per l’escola que volem. És la tercera vegada que se celebra una Festa per la Llengua a Vila-real.

L'última vegada que la Festa per la Llengua va passar per Vila-real la situació era ben distinta. Parlem de l'any 2010 i Alejandro Font de Mora, veí de la ciutat, era conseller d'Educació. Entre d'altres mesures, intentava incorporar el xinés mandarí a les escoles mentre atacava frontalment els programes en valencià. Va ser aleshores quan Escola Valenciana va crear el lema ‘Sí al valencià' que encara perdura.

La Festa per la Llengua de la Plana Alta i la Plana Baixa de 2015 se celebra en un context de canvi. Des d'Escola Valenciana es considera que el període que va iniciar d'atac al valencià Alejandro Font de Mora l'ha completat Maria José Català i ha estat un cicle molt dur per a l'ensenyament plurilingüe, de qualitat i en valencià.

"Amb el Sí al valencià varem aturar el decret de Font de Mora, amb l'Escola que volem tenim com a objectiu potenciar un canvi sempre en positiu al sistema educatiu valencià de cara al curs que ve", ha declarat el president d'Escola Valenciana. Vicent Moreno ha apuntat amb aquestes paraules la necessitat d'impulsar una Llei Educativa Valenciana i de desenvolupar com cal la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià.

Per a recuperar un sistema educatiu digne, competent i que assegure la qualitat educativa a l'alumnat valencià, Escola Valenciana compta amb un document obert anomenat ‘Model de l'escola que volem'. Aquest document traça les línies educatives per recuperar l'escola i la llengua a l'escola. A principis del mes de maig el document quedarà tancat amb les aportacions de diferents agents de la comunitat educativa que s'hagen inclòs i serà un model que tindran als seu abast tots els partits polítics de cara al nou govern que es configurarà a la primavera.


XXVIII Festa per la Llengua de la Plana Alta i la Plana Baixa - Vila-real
Assistents: 20.000

Els Col•lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló, l'entitat d'Escola Valenciana de la Plana Alta i la Plana Baixa, ha conclòs hui el programa d'activitats que han omplert el mes de març d'exposicions, xarrades, teatre, cinema, tallers, cercaviles i el lliurament dels Premis Sambori comarcals a Vila-real com a preludi de la Festa per la Llengua. És la tercera vegada que Vila-real acull aquest acte d'estima pel valencià de la Plana Alta i la Plana Baixa.

Per a Natxo Badenes, president dels Col•lectius per la Llengua i la Cultura de Castelló i vicepresident d'Escola Valenciana: "Les famílies, els docents, els col•lectius i les entitats que participem a les festes lúdiques i reivindicatives d'estima pel valencià som la veu dels qui apuntem a la necessitat d'un nou Govern valencià que garantisca el model de l'escola que volem. La tasca de la Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real és un bon model per a prendre'n nota". Així mateix, Badenes ha recordat que "les comarques de Castelló han patit durant els últims temps un atac frontal a les unitats educatives en la nostra llengua, els casos de les escoles del centre de Castelló han estat flagrants i alhora la lluita de les famílies exemplar".

La Festa per la Llengua s'ha iniciat a les 10 hores amb la tradicional cercavila dels centres educatius. Les activitats de carrer s'han combinat amb un centenar de tallers i paradetes dels centres educatius, col•lectius i entitats participants en la Trobada de la Plana.

"Hui s'han superat les previsions d'assistència en el paratge de la Mare de Déu de Gràcia de Vila-real. Una festa per la llengua amb el suport de la Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real i dels centres educatius. L'escola i les Trobades són fets importantíssims per a la nostra llengua i estem molt contents de l'èxit de participació ", Pasqual Batalla, tinent alcalde de Vila-real.

La pròxima Trobada se celebrarà l'1 d'abril a Xèrica, el que serà la primera festa pel valencià a l'Alt Palància, una comarca considerada de zona castellanoparlant, però on les famílies consideren que no per això els seus fills i filles han d'estar privats de rebre ensenyament plurilingüe en valencià. Per a Escola Valenciana, aquesta Trobada de l'Alt Palància ha suposat un gran pas endavant en la reivindicació del dret de totes les valencianes i els valencians a optar per l'ensenyament en valencià independentment de la zona on visquen.

 

 

Compartiu-ho:  


Documents


Disseny web Avellana Digital