Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

El Mural ràdio arriba als 10 programes amb una edició que té per títol 'El Mural de l'horta és futur'

Data: 31/03/2015 09:57

Aquesta escletxa de veus en valencià amb temàtiques valencianes duu 10 mesos en marxa gràcies al treball voluntari d'un equip de professionals que treballen des de la pluralitat, la llibertat i l'ètica periodística. Gràcies Amàlia Garrigós, Pau Vendrell, Xelo Ribera, Jordi Cabezas, Cristina Mollà, Pepe Moreno, Iñaki Mazkiaran i a totes les ràdios i mitjans digitals que li donen difusió.

Agafem el títol del llibre sobre històries medievals valencianes ‘Fer(H)arca!', un crit de guerra documentat històricament en avalots valencians. El Mural canalitza el mal humor a través de l'humor seguint l'exemple referencial del dibuixant Toni Ortifus. Reivindica el patrimoni paisatgístic i productiu de l'horta que es troba en perill d'extinció si s'executa la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana que preveu l'Ajuntament de València governat pel PP i denuncia greus vulneracions dels drets humans en el Centre d'Internament d'Estrangers de València amb la campanya ‘CIEs NO'.
 
PROGRAMA SENCER 
 
L'Horta és futur, però l'Ajuntament de València ha llançat a pocs mesos de les eleccions l'anunci de la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) que pretén urbanitzar sobre una superfície de 415 hectàrees i els diversos col·lectius socials, veïnals i ambientalistes de la ciutat s'han rebel·lat. Pau Vendrell ens trasllada les veus que lluiten per l'horta.
 

L'investigador en ecologia i divulgador mediambiental, Andreu Escrivà, ens presenta un decàleg d'urgència per a la propera Conselleria de Medi Ambient. Com ell apunta, ara tenim l'oportunitat de bastir una via valenciana cap a la sostenibilitat.

La campanya CIES NO acaba de complir 5 anys a València. Les 30 organitzacions humanitàries que composen la plataforma han acompanyat les persones immigrants que han passat pel Centre d'Internament d'Estrangers de Sapadors, abans de ser deportats al seu país d'origen per no tindre els papers en regla. Durant eixe període de temps traumàtic, els donen suport psicològic i assessorament legal. Però l'objectiu és el tancament dels CIEs. L'opacitat informativa, la falta de transparència i les continuades denúncies per abusos, vexacions i tortures als interns fan que el CIE de Sapadors siga un dels punts negres de la ciutat de València. Jordi Cabezas ens conta una realitat silenciosa i silenciada a la qual han de fer front diàriament les persones migrants al nostre país.

Toni Ortifus, ens obri la seua finestreta i dibuixa vinyetes de colors en El Mural radiofònic. Ens endinsem en l'univers del columnista gràfic d'opinió, protagonista del curt-documental ‘En Clave de Ortifus', produït per Xerea Films i dirigit pel realitzador Ricardo Macián. L'escriptora Fani Grande, autora del llibre ‘El Fémur de Eva' descriu les diverses vides d'Ortifus; dibuixant, dissenyador de monuments fallers i músic.

‘Fer (H)arca. Històries medievals valencianes,' és una obra de divulgació publicada per Llibres de la Drassana i escrita per Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache. Amb verb àgil i una gran capacitat divulgativa ens acosten un bon grapat d'històries sorprenents que configuren un viatge fascinant per la València medieval i més enllà. La puteria pública, els banys públics o la cultura de l'oli són alguns dels relats que ens captiven.

Aquest és un Mural de paisatge essencial que denuncia la vulneració dels drets humans, que ens mostra el nostre passat per entendre més bé el present i que fa servir l'humor creatiu d'Ortifus com una arma eficaç contra els abusos de poder.

 

PODCAST 1- UNA HORTA DE FORMIGÓ? #HORTAÉSFUTUR

Ser llaurador o llauradora implica estimar la terra, per damunt de males collites, de tempestes descoratjadores que desfan en pocs minuts el treball de tota una temporada, per damunt d'interessos dels mercat que no valoren com cal l'esforç i la qualitat d'uns productes que ens són nostres des de temps immemorials. Viure a prop del cultiu, de la marjal o de l'horta, del secà o del regadiu, configura una personalitat. Ha construït des de fa segles la manera de relacionar-se de les persones amb el seu entorn més immediat, i ha creat societats involucrades en la passió i alhora en el respecte per l'ecosistema propi. ¿Per què, quan i sota quines condicions s'ha volgut canviar l'horta de València pel formigó? Hi ha futur per a l'horta. L'horta és futur. Reportatge de Pau Vendrell

 

PODCAST 2- L'HUMOR ÉS LA MANERA DE CANALITZAR EL MAL HUMOR
 
Toni Ortifus, ens obri la seua finestreta i dibuixa vinyetes de colors en El Mural radiofònic. Sinceritat, llibertat, coherència i humor són conceptes sobre els quals se sustenta la seua personalitat. Ens endinsem en l'univers del columnista gràfic d'opinió, protagonista del curt-documental ‘En Clave de Ortifus', produït per Xerea Films i dirigit pel realitzador Ricardo Macián. L'escriptora Fani Grande, autora del llibre ‘El Fémur de Eva', (Editorial Cientocuarenta), descriu les diverses vides d'Ortifus: dibuixant, dissenyador de monuments fallers i músic.

 

 

PODCAST 3- SILENCI A SAPADORS
 
Coneixem com funciona el Centre d'Internament d'Estrangers abans de ser deportats al seu país d'origen per no tindre els papers en regla. Durant eixe període de temps traumàtic, els donen suport psicològic i assessorament legal. Però l'objectiu és el tancament dels CIEs. L'opacitat informativa, la falta de transparència i les continuades denúncies per abusos, vexacions i tortures als interns i les internes fan que el CIE de Sapadors siga un dels punts negres de la ciutat de València. Jordi Cabezas ens conta una realitat silenciosa i silenciada.

 

 

PODCAST 4- FER (H)ARCA
 
La puteria pública, els banys públics o la cultura de l'oli són alguns dels relats captivadors que ens presenten Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache, actuals membres del Grup Harca, ben conegut en internet i les xarxes socials per la seua intensa activitat en la difusió de la història medieval valenciana. Amb verb àgil i una gran capacitat divulgativa ens acosten un grapat d'històries sorprenents en el llibre publicat per Drassana, ‘Fer (H)arca. Històries medievals valencianes.'

 

 

 

Compartiu-ho:  


Altres imatges
Disseny web Avellana Digital