.: Escola Valenciana :. Notícies - L'Alt Palància celebra la seua primera Festa per la Llengua amb la convivència, l'intercanvi i la participació de l'alumnat de la comarca

Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

L'Alt Palància celebra la seua primera Festa per la Llengua amb la convivència, l'intercanvi i la participació de l'alumnat de la comarca

Data: 01/04/2015 17:57

La Festa per la Llengua de l’Alt Palància s’ha celebrat en un clima de concòrdia i participació activa, a l’estil que caracteritza les Trobades d’Escoles en Valencià que organitzen les diferents Coordinadores comarcals d’Escola Valenciana.

"Aquest és el segell de les Festes per la Llengua, el civisme de les activitats per a treballar els valors, activitats constructives i educatives que organitzem des de fa 30 anys. Aquest és el caràcter cívic i transversal de la nostra entitat, el nostre tarannà integrador. Les Trobades les fan possibles el poble valencià, la gent que treballa, col•labora i construix de forma voluntària, sense estratègies demagògiques ni interessos partidistes", ha declarat Vicent Moreno, president de l'entitat i ha afegit; ‘Ho dic pels atacs que estem sofrint respecte a un polèmic taller d'una Trobada del passat cap de setmana. Hui mateix hem enviat un escrit a totes les persones afectades demanant-los disculpes. L'únic que podem fer ara és comprometre'ns a que un fet aïllat com eixe no es torne a produir. Hui no ha passat res d'això a Xèrica ni en la resta de Trobades es produirà, ho ben assegure. Tot el món sap que eixe no és el tarannà de la nostra organització".
 

Escola Valenciana ha deixat constància hui a Xèrica que tot l'alumnat valencià té ple dret a tindre les mateixes oportunitats, visquen a la Marina, a la Plana, a la Ribera o a l'Alt Palància. Per això, la Festa per la Llengua de l'Alt Palància ha visualitzat la necessitat de poder optar, siga on siga, als programes òptims d'ensenyament, als programes d'ensenyament en valencià.

Enguany s'acompleixen 30 anys de les primeres Trobades, que es van celebrar a la Marina alta i la Ribera per primera vegada. Hui, tres dècades després, s'ha celebrat la primera Festa per la Llengua en una comarca denominada com a ‘castellanoparlant'. Per aquest motiu l'alumnat dels centres educatius de l'Alt Palància no tenen oferta de programes plurilingües en valencià i és per això que no tenen la mateixa competència lingüística que els alumnes que dominen el valencià, el castellà i una tercera llengua com l'anglés, gràcies a les línies en valencià.

L'alcalde de Xèrica, Amadeo Edo, ha comentat: ‘El poble i la comarca estem per la normalització lingüística. Celebrar aquesta Festa per la Llengua i reunir els centres educatius de tota la comarca és un símptoma de normalització lingüística. A l'Alt Palància hi ha moltes escoles rurals, amb 7 o 8 alumnes que no es relacionen amb més xiquets i xiquetes durant tot l'any si no és per ocasions com aquesta. La Trobada ha suposat la convivència, l'intercanvi, la interrelació de l'alumnat de tots els pobles contra l'aïllament i damunt per una causa, el valencià, una llengua que suposa un valor afegit per a aquestes terres i que s'ha de cuidar perquè és riquesa i suma en tots els sentits".

"Enguany ha sorgit la possibilitat, nascuda amb la complicitat dels centres educatius de la zona, de celebrar una Trobada a l'Alt Palància, comarca que, com sabeu, la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià qualifica de ‘castellanoparlant', i des d'Escola Valenciana s'ha oferit tot el treball i el suport de què s'és capaç per tal que aquesta iniciativa compartida poguera tirar endavant. El missatge positiu cap a l'aprenentatge del valencià i cap a les oportunitats que s'obrin per a l'alumnat que coneix les nostres dues llengües oficials, amb l'afegit d'altres, és la missió principal d'Escola Valenciana, de manera que participar en l'organització de la Festa per la Llengua amb tallers per a l'alumnat, contacontes, exposicions, etc, forma part de les tasques que Escola Valenciana assumeix, de forma compartida amb la resta d'agents educatius i culturals implicats en aquesta finalitat", ha explicat Dolors Ibáñez, membre de la Comissió d'Educació d'Escola Valenciana.

A la Trobada han participat un miler d'alumnes de Xèrica, Viver, Altura, Bejís, Barraques, El Toro, Teresa, Torás, Caudiel, Montán, Montanejos i Sogorb, des d'Infantil fins a Batxillerat, en un bon grapat de tallers educatius i activitats culturals.

 

Compartiu-ho:  


Altres imatges
Disseny web Avellana Digital