Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Uns 60.000 assistents a les Trobades de Tàrbena, Alginet, Benifairó de les Valls i Xaló

Data: 19/04/2015 18:55

Escola Valenciana ha celebrat aquest cap de setmana 30 anys de Trobades. 3 milions i mig d’assistents a 487 Trobades celebrades en 214 municipis valencians és el balanç de tres dècades de festes d’estima per la llengua.

Vicent Moreno, president de l'entitat: "Quan la societat genera un moviment únic a Europa d'estima per la llengua com són les Trobades cal que el govern responga en conseqüència amb una política lingüística al nivell que ens mereixem".
 
Hui s'han celebrat tres festes educatives per la llengua, Benifairó de les Valls ha acollit la 20a Trobada del Camp de Morvedre amb més de 7.000 assistents, Alginet ha protagonitzat la 30a Trobada de la Ribera amb aproximadament 30.000 assistents i Xaló la 30a Trobada de la Marina Alta amb més de 15.000 assistents. Això sumat a les més de 7.000 persones que passaren per la Trobada de la Marina Baixa d'ahir donen unes xifres d'uns 60.000 assistents a les festes per ‘L'escola que volem' d'aquest dissabte i diumenge.
 

"Hui girem la vista, a fa 30 anys, quan van sorgir les Trobades d'Escoles en Valencià per la necessitat de reivindicar ensenyament en la nostra llengua. Parlàvem d'una educació bilingüe, de qualitat i arrelada a l'entorn. Les Trobades van ser la contestació perquè les famílies i el professorat pogueren exigir un dret bàsic com era la possibilitat que els xiquets i xiquetes estudiaren en llengua pròpia. Hui ja hi ha generacions de valencianes i valencians que han estudiat en valencià, que tenen família, que porten els seus fills i filles a l'escola en valencià on ells van anar. Esperem que ben prompte inclús puga haver un president o una presidenta de la Generalitat Valenciana que haja tingut l'oportunitat d'estudiar en una línia en valencià", ha declarat el president d'Escola Valenciana.

Des d'Escola Valenciana s'ha volgut destacar que les necessitats educatives valencianes i de polítiques lingüístiques han evolucionat en tres dècades: "Per exemple ara parlem de plurilingüisme real enfront a un plurilingüisme d'aparador i fum que durant els últims anys s'ha generat des de la Conselleria d'Educació. Ara parlem de recuperar i regenerar l'escola pública maltractada per l'Administració valenciana. Ara ens preocupa molt l'alumnat castellanoparlant perquè la Conselleria d'Educació el discrimina, un alumnat que si no pot accedir a l'ensenyament plurilingüe en valencià té menys oportunitats que l'alumnat plurilingüe que estudia en valencià", ha comentat Vicent Moreno.

30 anys de Trobades: 487 festes per la llengua en 19 punts del País Valencià

Hui s'ha celebrat un aniversari molt especial per a Escola Valenciana. Fa trenta anys es van organitzar les dues primeres Trobades de la nostra història. Una va ser a la Xara, en la Marina Alta i l'altra a Benifaió, en la Ribera.

"Aquelles festes per la llengua serviren perquè famílies i professorat d'altres comarques s'hi fixaren i des d'aleshores van proliferar més i més Trobades fins a generar aquest moviment comarcal i descentralitzat d'estima pel valencià que és Escola Valenciana, que ara compta amb 29 entitats federades gràcies a la proliferació de les Trobades", ha explicat el president d'Escola Valenciana.

Aquell primer any de Trobades es reuniren a les dues comarques alguns milers de persones. Actualment la xifra ascendix a 19 Trobades i més de 200.000 assistents per any. "Aquest fenomen és únic, una estima tan gran de tantíssima gent cap a la seua llegua, en una participació tan activa per part dels centres educatius i els col·lectius locals i comarcals. Un moviment cívic, de base social, de defensa de la nostra llengua a l'escola i al carrer massa sovint maltractada pels governs que han passat durant aquestes dècades de democràcia", ha dit Vicent Moreno.

Des de l'entitat es valora que el triomf de les Trobades sempre ha estat que tothom sempre s'hi ha sentit part: "Una Trobada no la fa sols la Coordinadora d'Escola Valenciana de la comarca, la Coordinadora té el paper imprescindible d'implicar institucions, entitats i col·lectius que s'hi senten part per treballar colze amb colze i per això el resultat sempre és satisfactori, perquè es tracta de formar equips per una causa com és visualitzar i dignifica una llengua que és, en definitiva, una manera d'estar al món", ha valorat el president d'Escola Valenciana.

 


Balanç de 30 anys de Trobades en xifres
Pel que fa a les xifres d'assistents, cada dècada que ha passat ha suposat un augment en participació molt destacat. Si durant les Trobades de la primera dècada la xifra se situa en un total d'uns 600.000 assistents a les diferents Trobades, en la segona dècada de festes per la llengua va pujar a uns 800.000. Els últims 10 anys les Trobades han experimentat un augment d'assistència destacat i han arribat a la suma d'uns dos milions d'assistents. La xifra global d'assistència se situa en vora tres milions i mig d'assistents a Trobades sumant-les any a any.

 

En total es comptabilitzen 487 Trobades d'Escoles d'Ensenyament en Valencià, comptant les que encara queden per celebrar-se enguany, a un total de 214 municipis valencians.

"Aquestes xifres són la nostra resposta de política lingüística, el fruit de les reivindicacions de la normalització del valencià en tres dècades de vigència", ha comentat Vicent Moreno.

 

30a Trobada de la Ribera - Alginet
Vora 30.000 persones han passat per l'edició que fa 30 de la Trobada de la Ribera. Pionera en la celebració de festes educatives per la llengua, la Coordinadora d'Escola d'Ensenyament en Valencià de la comarca ha organitzat festes lúdiques i reivindicatives d'estima pel valencià en 25 municipis de la comarca durant aquestes tres dècades.

 

"La Trobada de la Ribera és una de les més multitudinàries, està molt arrelada a la comarca, tothom a les dues riberes del Xúquer coneix el fenomen i el dia de la Trobada és un dia ben assenyalat. M'agrada parlar de riu de Trobades i fer la comparació de la llengua amb el nostre Xúquer. El valencià, com el riu, no ha estat suficientment considerat com a patrimoni de les valencianes i els valencians per part dels governants. L'escola que volem és la que recupera l'energia del debat, la implicació de tothom, la consciència de ser poble i allò que és mereix una societat com la nostra a la qual ja no ens alimenten molles, perquè volem el pa sencer, com diria Ovidi Montllor", ha explicat Joan Cortés, president de la Coordinadora d'Escola Valenciana a la comarca.

És la segona vegada que la Trobada se celebra a Alginet, va ser l'any 1997. Hui, 18 anys després, torna a repetir i per al poble era molt important poder comptar amb la celebració de 30 anys de Trobades: "Ha estat realment multitudinària, la gent de la Ribera ha pres consciència de les agressions que sofrim des del punt de vista lingüístic i educatiu. Estic molt emocionat, molt, perquè aquesta festa lúdica, però també reivindicativa, per l'escola que volem és l'acte més important que ha viscut Alginet en la seua història recent ", ha declarat Jesús Boluda, alcalde d'Alginet

Des de fa algunes edicions s'ha potenciat l'activitat "Vine-te'n a la Trobada amb Bici" a la qual s'hi sumen cada any més riberencs. Enguany es compta amb Ràdio Trobada, que ha emés en directe tota la festa. Després de la cercavila s'han iniciat els 86 tallers dels centres educatius, combinats amb les més de 40 paradetes d'entitats i associacions. S'han desenvolupat 18 actuacions en dos escenaris i mostres de cultura popular i m´suica per als xiquets i xiquetes. La Trobada ha comptat també amb la 7a Jornada Gastronòmica "Més a gust en valencià" als bars, restaurants i forns participants del poble.

 

30a Trobada de la Marina Alta - Xaló
Més de 15.000 persones, vora 60 tallers educatius i paradetes d'entitats, una fira del llibre, dues exposicions, un festival de la cançó, activitats esportives i d'animació i la l'actuació de Pep Gimeno "Botifarra" i el grup de danses La Murta de Xaló han dinamitzat la 30a Trobada de la Marina Alta. Xaló ha estat la localitat triada. Ha estat la segona vegada que se celebrava en aquest poble situat en la Vall del Pop, la primera va ser l'any 2000. La Coordinadora comarcal d'Escola Valenciana ha organitzat Trobades en 21 municipis de la Marina Alta durant els 30 anys que es porta de cites per visualitzar i normalitzar el valencià.

 

Joan Miquel Garcés , alcalde de Xaló ha comentat que "els xaloners i les xaloneres estem molt orgullosos de formar part d'aquest dia tan assenyalat i d'haver fet del nostre poble el centre de la festa més important per la llengua a la Marina Alta". El regidor d'Educació, Gerard Fullana ha afegit: "Donem les gràcies a la CAPPEV i a totes les escoles que estan hui ací. El tresor més important que tenim hui en dia els valencians i les valencianes és l'escola pública valenciana i en valencià, perquè és una eina essencial per ajudar-nos a construir la felicitat dels nostres fills i filles. Quan acomplim 45 anys de Trobades els xiquets i xiquetes que ara estan divertint-se als tallers seran els qui organitzen aquestes festes imprescindibles i eixe llegat és la nostra força".

"L'escola que volem, el model que volem extensiu al nostre sistema educatiu és la clau del treball que cal obrir en un futur immediat amb un Govern valencià que pose al nostre abast, a l'abast de la comunitat educativa, les eines necessàries per fer-ho possible", ha explicat el president de la CAPPEV, la Coordinadora de la Marina Alta d'Escola Valenciana.

Els assistents han pogut gaudir també de Xalónia, un tsunami d'activitats adreçades a tots aquells que estimen els elements més tradicionals de Xaló i en definitiva dels pobles valencians amb cinc pilars: La Festa del Vi i la Picadeta, el Festival de música Xalónia, el Mercat de la Terra i la Fira de l'artesania i el comerç.

 

20a Trobada del Camp de Morvedre - Benifairó de les Valls
Més de 7.000 assistents s'han aplegat a Benifairó de les Valls, un poble de menys de 2.500 habitants que ha estat l'amfitrió de la Trobada del Camp de Morvedre.

 

Maria Josep Soriano, presidenta de la Coordinadora del Camp de Morvedre d'Escola valenciana ha assenyalat que " la Trobada d'enguany ha tingut més participants del que és habitual, nosaltres sempre solem celebrar la festa per la llengua al mes de juny i ens feia una mica de por avançar-la, però la resposta ha estat espectacular. A més per primera vegada hem fet també una Trobada musical dels centres educatius. També veure que vora 30 associacions locals i comarcals d'oci i d'educació que estan pel valencià hagen participat ens fa molt feliços, en un poble que s'ha volcat completament per la Trobada".

És la segona vegada que la Trobada del Camp de Morvedre se celebra a Benifairó de les Valls, la primera va ser l'any 2005. L'alcalde del municipi, Toni Sanfrancisco, ha destacat: " Aquesta és la culminació de tot un any de treball i com a poble ens ha servit per a canalitzar i reactivar una reivindicació que duem en marxa des de fa temps, tindre una escola nova. La Trobada ha estat un èxit, ha vingut moltíssima gent i això és símptoma de què la ciutadania està recuperant la il·lusió i el sentiment de reivindicació de drets bàsics com l'educació".

 
 
 

Compartiu-ho:  


Altres imatges
Disseny web Avellana Digital