.: Escola Valenciana :. Notícies - Més de 85.000 persones exigixen un canvi per l'escola que volem a les Trobades de València, El Campello, Godella, l'Eliana, Morella, Xàtiva i Petrer

Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Més de 85.000 persones exigixen un canvi per l'escola que volem a les Trobades de València, El Campello, Godella, l'Eliana, Morella, Xàtiva i Petrer

Data: 26/04/2015 15:11

La Trobada de Secundària i Batxillerat de l’Alacantí, amb 3.000 estudiants d’instituts, va obrir el cap de setmana que ha aglutinat un major nombre de Trobades d’Escoles en Valencià al llarg de les nostres comarques. Ahir va ser el torn de les Trobades de la Costera a Xàtiva, amb més de 15.000 persones i de les Valls del Vinalopó a Petrer amb unes 8.000.

Hui s'han donat cita més de 59.000 alumnes, pares i mares, professorat i un ampli teixit social a les cinc Trobades d'Escoles en Valencià que s'han organitzat al barri de Russafa de València, Godella, l'Eliana, El Campello i Morella.
 

"Estem a un mes de les eleccions autonòmiques i municipals i aquest diumenge, a les cinc festes pel valencià que s'han celebrat simultàniament, els valencians i les valencianes hem dit que cal un canvi en política lingüística i educativa. La ciutadania ha dit que s'ha de potenciar l'escola pública, que cal dotar de recursos humans i materials les escoles, que és imprescindible una Llei Educativa Valenciana i que es desenvolupe la Llei d'ús i Ensenyament del Valencià. El Model de l'escola que volem està a les taules dels partits polítics, dels futurs governants que han de respondre davant la societat", ha declarat el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno.

Les cinc Trobades de hui comarca a comarca:

• Més de 30.000 assistents

• Més de 90 tallers i paradetes

• És la primera vegada que se celebra al barri de Russafa

Laura Font, presidenta de la CAPPEPV, la Coordinadora d'Escola valenciana a la ciutat: "Russafa és un barri molt viu i s'ha notat la implicació en l'organització de la Trobada especialment per part dels pares i les mares del centres educatius d'ací. Des de fa uns anys ens vam plantejar a València fer Trobades per barris i està funcionant molt bé. L'escola que volem és una escola propera, un instrument més per a vertebrar el barri on vius, un espai de convivència, coneixement i reconeixement entre veïns. Eixa és l'escola que volem a la nostra ciutat i eixa és una escola en valencià".

Ha estat la Trobada de València més multitudinària dels últims anys a València: "Efectivament, açò és un goig absolut, mai havíem vist tantíssima gent i amb tanta il·lusió per l'escola que volem a una Trobada de València. Els pares, les mares, l'alumnat, el professorat i els col·lectius de la ciutat volen un canvi a les escoles i als instituts i això es respira de forma molt directa. Des de la CAPPEPV volem agrair immensament aquesta participació", ha comentat Laura Font, presidenta de la Coordinadora d'Escola Valenciana a la ciutat.

Han participat més de 50 escoles i instituts de la ciutat i la festa per la llengua del Cap i Casal finalitzarà amb un concert de La Gira d'Escola Valenciana a càrrec del grup Tres Fan Ball.

 


 

• Més de 12.000 assistents

• Un centenar de tallers i paradetes

• És la segona vegada que se celebra a Godella

• En les 28 edicions que s'han realitzat a l'Horta Nord, la Trobada ha passat per 13 poblacions distintes de la comarca

Àngel Martí, president de la Coordinadora de l'Horta Nord d'Escola Valenciana: "Una de les activitats més representatives de la Trobada de l'Horta Nord és la Dansà popular que fem des de fa anys. Aquesta idea va sorgir del grup de danses de Godella, ara hem tornat al poble i la Dansà d'enguany ha estat ben significativa, amb la participació de desenes d'alumnes dels centres de Godella, que han estat assajant durant l'any per a aquest dia. La Dansà ha estat el nostre clam unitari per l'escola que volem en un context de canvi immediat que genere els passos necessaris per a consolidar l'escola pública, de qualitat i en valencià que ens mereixem a l'Horta Nord".

Eva Sanchis, alcaldesa de Godella: "La implicació del teixit social del poble amb el treball de la Coordinadora de l'Horta Nord ha estat la garantia de l'èxit d'aquesta Trobada. Vull destacar l'acostament que s'ha fet als escolars de la figura de Vicent Andrés Estellés mitjançant un mural que hem inaugurat. Com diu el famós poema: Allò que val és la consciència de no ser res si no s'és poble, i ser poble per a nosaltres és estimar i potenciar el valencià".

A la Trobada de l'Horta Nord han participat 57 centres educatius de la comarca.

 

28a Trobada del Camp de Túria - l'Eliana

 

• Uns 7.000 assistents

• 32 tallers de centres educatius i 29 paradetes d'entitats culturals, llibreries, editorials

• És la tercera vegada que se celebra a l'Eliana

• En les 28 edicions que s'han realitzat al Camp de Túria, la Trobada ha passat per 10 poblacions distintes de la comarca.

 

Voro Golfe, president de la Coordinadora del Camp de Túria d'Escola Valenciana: "La Trobada és una confluència d'interessos culturals, tradicionals i educatius del Camp de Túria, és un aparador perquè els col·lectius de la comarca mostren tot allò que fan per a crear xarxa i identitat en aquest tros del País Valencià banyat pel riu Túria. Pel que fa a la part educativa suposa la consolidació del treball dels centres i la participació en activitats que formen part de la festa per la llengua com son el Sambori, amb 7.200 treballs o els vora 900 alumnes de les 17 escoles que vénen a la Trobada Musical. Tot açò són mostres del camí marcat per avançar cap a l'escola que volem"

 

Josep Maria Ángel, alcalde de l'Eliana: "Hem obert les portes de l'Eliana una vegada més a la Trobada d'Escoles en Valencià de la comarca i estem molt satisfets de la feina de la comunitat educativa. El valencià, el nostre màxim tret d'identitat, és el nostre fil comunicador. Potenciar la nostra llengua ens fa més forts com a poble. Des de l'Ajuntament de l'Eliana tenim molt clara l'escola que volem: pública, en valencià i de qualitat, per això estem al costat d'Escola Valenciana".

 


 

• Uns 8.000 assistents

• 25 tallers i paradetes

• És la tercera vegada que se celebra a El Campello

• En les 27 edicions que s'han realitzat a l'Alacantí, la Trobada ha passat per 10 poblacions distintes de la comarca.

 


Manuel Palomar, rector de la Universitat d'Alacant: "Estem compromesos amb l'ensenyament en valencià tant a l'escola com a la universitat. Són uns valors que es corresponen amb les Trobades. És importantíssima la tasca que realitza la Cívica d'Escola Valenciana a l'Alacantí i des de la Universitat d'Alacant considerem que la col·laboració mútua per potenciar l'escola i la universitat que volem és imprescindible".

 

M. Carme Llorca, presidenta de la Cívica d'Escola Valenciana: "Enguany tornem a eixir de la ciutat d'Alacant i ens traslladem a una de les poblacions de la nostra comarca per a celebrar la gran festa per l'escola que volem. És fonamental per a nosaltres potenciar l'estima pel valencià poble a poble i la gent de la comarca ha respost meravellosament a aquesta crida".

Ginés Pérez, portaveu de la Permanent de directors de les comarques d'Alacant i director del CEIP El Fabraquer, centre acollidor de la Trobada: "És un orgull per al nostre centre haver acollit la Trobada. La gent se n'adona que l'escola està fent molt per la recuperació de la nostra llengua, que és fonamental. Cal recordar que hem de treballar cada dia per fer possible no només això sinó també que el valencià siga vertaderament llengua cooficial".

• Uns 2.000 assistents

• Una cinquantena de tallers i paradetes

• És la primera vegada que se celebra a Morella.

Natxo Badenes vicepresident d'Escola Valenciana: "Volem destacar l'excel·lent treball dels CRA d'aquestes contrades. Les escoles rurals són molt importants i formen part molt activa del model de l'escola que volem. Els centres de Cinctorres, Forcall i Morella han estat un exemple per a aquesta Festa per la Llengua. La seua implicació en l'organització ha estat inestimable i la feina que s'ha fet per part del consistori també. A més, estem especialment contents perquè per primera vegada ha participat en aquesta Trobada un institut d'Ulldecona, de la comarca del Montsià. Compartir idioma és un tresor. A més, tenim ací un col·lectiu de pares i mares que defensen la nostra llengua també a la Matarranya, en la Franja, eixa zona d'Aragó que tant està patint l'atac al nostre màxim tret d'identitat".

Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella: "Teníem moltes ganes d'acollir una Festa per la Llengua a Morella perquè des del punt de vista educatiu compartim i reivindiquem el mateix que Escola Valenciana, un model d'escola que en el cas de la nostra comarca ha de vetllar pels centres educatius del món rural. Les escoles són la supervivència dels pobles i hem de mantenir i enfortir els CRA".

La pluja ha fet que les actuacions previstes a l'escenari de la Festa per la Llengua hagen passat a la vesprada i es realitzen al Teatre municipal de Morella. Els tallers per a l'alumnat sí que s'han desenvolupat durant el matí a recer de carpes.

 

Compartiu-ho:  


Altres imatges
Disseny web Avellana Digital