Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

M. José Català ha aplicat un 'plurilingüisme d'aparador' en quatre anys al capdavant de la Conselleria d'Educació

Data: 07/05/2015 15:51

Escola Valenciana ha presentat la campanya de matriculació 'Matriculem en l'escola que volem'. Tota la informació per a famílies al web www.escolavalenciana.org/matriculacio

WEB DE LA CAMPANYA 
 
"La fallida educativa de M. José Català equival a tres tancaments d'RTVV. Ens hem quedat amb 5.000 docents menys a les escoles i els instituts i en matèria educativa estem a la cua de les autonomies", ha destacat el president d'Escola Valenciana.
 
L'entitat cívica estima que per a establir el plurilingüisme educatiu real calien, com a punt de partida, a Infantil i Primària, 4.000 mestres més d'anglés.
 

La comunitat educativa valenciana ha aconseguit algunes fites: L'aprovació del requisit lingüístic en Secundària; La dimissió de Rafael Carbonell com a secretari autonòmic d'Educació; Que es paralitzara la proposta de Decret de plurilingüisme d'Alejandro Font de Mora.

El període de matriculació a les escoles per al curs que ve s'inicia demà 8 de maig i finalitza el dia 14. Escola Valenciana presenta la campanya informativa "Matriculem en l'escola que volem".

La campanya compta amb el patrocini de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el suport de les cinc universitats públiques valencianes i l'assessorament de les Unitats per a l'Educació Multilingüe.

L'objectiu és informar les famílies que han de matricular els fills i filles en Infantil de tres anys sobre el programa òptim d'ensenyament al nostre sistema educatiu actual, el Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Valencià.

En la presentació de la campanya s'ha fet un balanç de la gestió de la consellera M. José Català al capdavant de la cartera d'Educació, especialment en matèria de plurilingüisme.

S'ha analitzat el període 2012-2015 i el balanç que fa Escola Valenciana és que la consellera d'Educació ha realitzat un "plurilingüisme d'aparador (escaparate/shop window)".

"La política educativa en matèria de plurilingüisme no es pot limitar a notes de premsa i fotografies, com si tractarem un tema que està de moda. El plurilingüisme no atén ni a modes ni a fotos. L'educació plurilingüe ha d'estar necessàriament lligada a una planificació acurada, amb propostes pedagògiques contrastades; a una aplicació efectiva, real i responsable; i finalment, a una avaluació", ha dit Jaume Fullana, coordinador de la Comissió d'Educació d'Escola Valenciana.

El president de l'entitat, Vicent Moreno, ha comentat que "el plurilingüisme d'aparador de la consellera l'únic que ha fet ha estat fracassar en el fet de garantir a tot l'alumnat, i remarque tot l'alumnat, que domine per igual les dues llengües oficials i una tercera llengua com l'anglés".

L'any 2011 Escola Valenciana va presentar un document, avalat per les universitats públiques valencianes, que traçava les línies per a desenvolupar un plurilingüisme real al sistema educatiu valencià. M. José Català, quan es va responsabilitzar de la Conselleria d'Educació un any més tard, va fer cas omís d'aquest document titulat "L'escola valenciana. Un model d'educació plurilingüe i intercultural per al sistema educatiu valencià".

"L'objectiu de l'actual Conselleria d'Educació ha estat mercantilitzar l'educació, fomentar l'educació concertada i privada en castellà i intentar desmantellar la nostra escola, la de tots els valencians i valencianes, l'escola que volem, la pública i en valencià", ha asseverat Vicent Moreno.

BALANÇ DE LA GESTIÓ EDUCATIVA EN MATÈRIA DE PLURILINGÜISME DE LA CONSELLERA M. JOSÉ CATALÀ

 

Desplegament normatiu del "plurilingüisme d'aparador"
El Decret de plurilingüisme (2012), la LOMCE (2013) i el Decret de currículum de Primària (2014) han suposat un entrebanc per al plurilingüisme real al País Valencià.

 

Segons l'anàlisi d'Escola Valenciana han estat normatives que han tingut com a resultat un retall de la presència del valencià tant a les línies en castellà com a les línies en valencià; Una major presència de la llengua dominant, el castellà, en les línies en valencià; Una modalitat de plurilingüisme que es caracteritza per una absoluta absència d'avaluacions que la puguen legitimar.

"Aquesta situació s'agreuja encara més amb actuacions com la creació d'assignatures pegot del tipus Cultura Valenciana, amb continguts que ja s'impartixen en altres matèries; i sobretot l'empobriment de l'educació valenciana pel que fa als recursos pedagògics, a les infraestructures i a la dotació de professorat", ha determinat el president d'Escola Valenciana.

 

Vora 1.000 mestres d'Infantil i Primària menys en les escoles públiques
Des que Maria José Català va assumir el càrrec de consellera d'Educació a desembre de 2011 comptem amb 907 llocs de treball menys de mestres a l'escola pública.

 

Durant el mandat de M. José Català s'han suprimit tots els llocs de treball amb l'especialitat de francés: 561.

No s'ha ampliat la plantilla de mestres d'anglés en 600 docents més, sinó que 600 dels mestres que ja tenien plaça de mestres d'Infantil i Primària s'han reconvertit a especialistes d'anglés. Hi ha 1.293 escoles públiques i per a establir un sistema educatiu valencià plurilingüe Escola Valenciana va estimar que com a punt de partida es necessitaven 4.000 mestres especialistes d'anglés per a ser mínimament efectiu. Per tant, la consellera ha dut endavant un plurilingüisme d'aparador amb una manca inicial d'almenys 3.400 mestres d'anglés.

 

Per a establir un plurilingüisme efectiu cal molt més que mestres d'anglés
La consellera d'Educació ha fet una nul•la inversió en la formació del professorat pel que fa al tractament integrat de llengües i un nul foment de recursos pedagògics que faciliten un tractament integrat de llengües i continguts.

 

"Que quede clar, M. José Català deixa la Conselleria d'Educació en un estat lamentable. En les línies en valencià l'alumnat domina les dues llengües oficials i està millor preparat per a dominar l'anglés si l'Administració educativa aplica un plurilingüisme real. En les línies en castellà, es genera alumnat monolingüe que té problemes per afrontar l'aprenentatge d'una llengua estrangera. Això és molt preocupant i més quan aquest alumnat suposa el 67% del total d'Infantil i Primària", ha explicat Jaume Fullana. 

El plurilingüisme real passa pel valencià
La gestió educativa de 2012 a 2015 en matèria de foment de l'ensenyament en valencià ha estat de retrocés. Maria José Català ha eliminat les campanyes informatives a les famílies i ha eliminat també unitats educatives en valencià.
 

A més, durant el període que Maria José Català ha assumit la cartera d'Educació ha hagut de fer front a 5 judicis que ha perdut. L'Oficina de Drets Lingüístics d'Escola Valenciana va ajudar famílies per a defensar el seu dret a l'ensenyament en valencià per als seus fills i filles i van guanyar. Són: Cas CC Sant Cristòfol Màrtir de Picassent; Cas CEIP Ramón y Cajal de Xirivella; Cas CEIP Rei en Jaume de Xirivella; Cas CEIP Pare Català de València; Cas Xarxa de centres plurilingües.

Desatenció a les famílies per part de la consellera d'Educació
La desatenció a les famílies durant el temps de gestió de la consellera d'Educació s'ha equiparat sovint amb la desinformació interessada. Un exemple va ser la suposada consulta a les famílies sobre el programa lingüístics dels fills i filles.
 

"El fracàs de la consellera va ser estrepitós, el 84% de les famílies es van negar a entrar en un joc molt dubtós i van optar per l'abstenció que recomanàrem des d'Escola Valenciana", recorda Vicent Moreno.

A més la consellera d'Educació no realitza cap campanya informativa sobre un dels temes que més preocupen i ocupen els pares i les mares, la matriculació. És un dels moments més importants per a les famílies que han d'escollir escola i programa educatiu per als seus fills i filles.

 

"La campanya de matriculació d'Escola Valenciana és una continuació i reforç de l'esperit de les Trobades d'Escoles en Valencià. Les Trobades són els amplificadors del missatge que donem a les famílies", ha explicat el president de l'entitat.

El títol de la campanya és "Matriculem en l'escola que volem" i amb aquesta consigna s'ha intentat integrar el lema de les Trobades 2015 amb la idea que la millor formació acadèmica és la de l'escola pública i en valencià, un postulat que afirmen els màxims experts en la matèria.

La campanya compta amb un espai web des d'on les famílies es poden descarregar tot el material (www.escolavalenciana.org/matriculacio)

A part Escola Valenciana ha fet sessions informatives per als centres educatius que ho han sol•licitat mitjançant les Coordinadores comarcals de l'entitat.

Les universitats públiques valencianes, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, les Unitats per a l'Educació Multilingüe i Escola Valenciana recomanen la matriculació en el Programa Plurilingüe d'Ensenyament en Valencià. Aquest programa està establert en la xarxa pública d'escoles: "Per a triar la millor educació possible recomanem les escoles públiques que són les que oferixen línia en valencià", ha destacat Jaume Fullana, responsable de la Comissió d'Educació d'Escola Valenciana.

 

Compartiu-ho:  


Més notícies :
WEB DE LA CAMPANYA

Altres imatges
Disseny web Avellana Digital