Escola Valenciana celebra 500 Trobades per viure en valencià

• València, Alacant, Guardamar i el Port de Sagunt reuneixen 44.500 participants de 33 pobles en les quatre festes per la llengua.

• Escola Valenciana aprofita les festes pel valencià per demanar la introducció del requisit lingüístic en la funció pública, en estat d’espera des de 1983.

• 183.000 persones fan poble en les quinze Trobades que s’han desenvolupat en tres setmanes.

 

Les quinze primeres festes pel valencià han creat un teixit social tan ampli que ha sigut capaç de convocar unes 183.000 persones a aquestes jornades que reivindiquen la llengua com a eina de cohesió social i vertebració territorial. Un país d’escoles és un país de persones que fan valdre la tasca de tota la comunitat educativa i l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià.

Aquest diumenge la cultura popular ha marcat l’agenda d’activitats de les quatre Trobades que han tingut lloc a Alacant, València, Guardamar i el Port de Sagunt. Muixerangues, cercaviles, pilota valenciana, contacontes, danses populars, tallers escolars, concerts de música de la Gira, teatre, jocs tradicionals, exposicions… han atret més de 44.500 participants procedents de 33 pobles de l’Alacantí, València, el Baix Vinalopó, el Baix Segura i el Camp de Morvedre.

 

 

          5aeacad347352adba819cd206c4edfa5.jpg

XXIXa Trobada a València

 

Fem llengua

La Coordinadora d’Alumnes, Pares i Professors per l’Ensenyament Públic en Valencià
-CAPPEPV- ha reunit vora 30.000 participants en la XXIXa edició de la Trobada d’Escoles en Valencià al cap i casal, que ha tingut lloc al barri de Patraix. Durant tot el matí la Coordinadora ha posat a l’abast de la ciutadania més d’un centenar de tallers confeccionats per 53 centres educatius, associacions, la universitat i altres organitzacions i entitats, contacontes, balls a càrrec del Grup de Danses la Sargantana, exposicions, el concert de Sedajazz ‘Jassejant amb xiquets i xiquetes’, entre altres activitats per a gaudir de la festa pel valencià. L’actuació de la Xaranga mecànica ha tancat la programació prevista per a aquesta jornada de convivència entre veïns.

Durant la Trobada s’ha recordat a l’anterior president de la CAPPEPV i tresorer d’Escola Valenciana, Josep Vicent Garcia, un home d’escola que «fa un mes se’n va anar de vacances amb l’Ovidi, sense acomiadar-se, i ens va deixar un buit que haurem d’omplir treballant més i millor per aconseguir la societat que ell volia», ha declarat la presidenta de la CAPPEPV, Laura Font.

 

       16b0f5b37f37fb3306faff65d842cb1a.jpg 

 

En un altre ordre de coses, Font ha expressat la seua satisfacció per la presència de representants polítics de la Conselleria d’Educació i del Govern valencià en la Trobada: «les institucions han donat suport a les Trobades, a l’ensenyament en valencià i a la matriculació en valencià» i, per la qual cosa, «estem tornant a la normalitat i a la naturalitat: els polítics estan defensant l’escola pública, de qualitat i en valencià.»

Ahir, un president de la Generalitat Valenciana acudia per primera vegada a una Trobada, concretament a la de l’Horta Sud a Sedaví. Avui, de nou, el principal responsable de l’executiu, Ximo Puig, ha assistit a la Trobada de València al barri de Patraix i ha acompanyat l’organització durant tota la cercavila. La jornada ha comptat amb una gran representació d’autoritats, entre les quals cal esmentar l’alcalde de València, Joan Ribó, veí de Patraix, que ha definit les Trobades com «un moviment social arrelat del qual hem d’aprendre» i ha assenyalat «la tasca fonamental de les festes per la llengua i d’Escola Valenciana perquè el valencià es normalitze.» D’aquesta manera, Ribó ha destacat la introducció de mesures en l’Ajuntament perquè «parlar en valencià siga l’habitual» i perquè «els drets dels valencians es respecten tant com els drets d’altres llengües, com el castellà.» La Trobada del cap i casal ha reunit al director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano; el secretari autonòmic de la Conselleria d’Educació, Miguel Soler; la vicerectora de Política Lingüística de la Universitat de València, Isabel Vázquez; la diputada Sandra Mínguez, així com representants dels sindicats CC.OO., STEPV i UGT i entitats cíviques de València per la normalització.

 

          d8ed61a6244176f6528dd138a1c3b93e.jpg 

 

Fem barri

La Trobada no acaba el diumenge 24, els actes al voltant de la festa per la llengua continuen amb la iniciativa d’Escola Valenciana ‘Els barris parlen valencià’. Es tracta d’un projecte que té l’objectiu assolir la normalització lingüística als barris de la ciutat de València.

La campanya servirà, d’una banda, per demanar a la ciutadania valencianoparlant que no canvie de llengua quan l’interlocutor parla en castellà, atès que la majoria de la població entén el valencià. D’altra banda, amb el projecte ‘Els barris parlen valencià’, es pretén atraure la població i crear nous parlants en valencià, que es veuran animats a utilitzar la llengua a les botigues, restaurants, comerços, etc. del barri, amb una campanya que es visualitzarà en cadascun dels establiments participants amb material dissenyat per Escola Valenciana.

 

 

 

 

          foto-2.jpg 

XXVIIIa Trobada a Alacant (l’Alacantí)

 

Fem festa

El CEIP Mora Puchol d’Alacant ha sigut el punt d’encontre de 8.500 persones per celebrar la XXVIIIa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alacantí. Amb una xocolatada, l’organització ha donat la benvinguda als assistents a aquesta jornada lúdica i reivindicativa, per a després recórrer els carrer en cercavila. Els centres educatius han posat a l’abast de la ciutadania més d’un centenar de tallers i una gran oferta cultural que s’ha desenvolupat de forma simultània: balls, la representació de l’obra de teatre ‘Caputxeta Vermella’ a càrrec dels alumnes del CEIP Mora Puchol, les actuacions de la Colla ‘La Canya’ i la Muixeranga d’Alacant, sessions de conversa a càrrec del Voluntariat pel Valencià, taller de jocs populars, entre altres. La companyia Esclafit Teatre ha clos la XXVIIIa Trobada d’Escoles en Valencià de l’Alacantí, organitzada per la Cívica – Escola Valenciana, el CEIP Mora Puchol i les AMPA i escoles amb ensenyament en valencià d’infantil i primària de l’Alacantí, amb l’espectacle familiar ‘Quan ningú mira’. Aquesta festa per la llengua ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments d’Agost, Alacant, el Campello, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig i Xixona.

 

         20160424_105647-1.jpg 

 

Fem escola 

El president de la Cívica – Escola Valenciana, Abraham Esteve, ha agraït la participació de la comunitat educativa: «a hores d’ara ens trobem celebrant 28 anys de Trobades a l’Alacantí gràcies al compromís pel valencià i per la qualitat educativa dels centres educatius que donen continuïtat al model d’ensenyament òptim.» Per la seua banda, el portaveu del Govern de l’Ajuntament d’Alacant, Natxo Bellido, ha al·ludit a la Trobada com «un dia de reivindicació del model educatiu arrelat al nostre país» i ha declarat que «l’Administració defensa els valors de l’escola pública.»

Entre altres representants polítics que s’han acostat a Alacant cal mencionar el conseller de Transparència i Cooperació, Manolo Alcaraz; la regidora d’Ocupació, Sonia Tirado; la regidora d’Educació, M. José Espluch; el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat d’Alacant, Carles Cortés, i la membre d’Escola Valenciana, Sofia Moltó.

 

 

 

 

           e656f5b3551942fcce22af276e37d479.jpg

XXIVa Trobada al Baix Vinalopó i Baix Segura

 

L’Associació Cultural la Gola de Guardamar del Segura, l’Antina de Santa Pola, el Raig de Crevillent i el Tempir d’Elx han organitzat la XXIVa edició de la Trobada d’Escoles Valencianes del Baix Vinalopó i el Baix Segura, en la qual s’han donat cita més de 2.000 assistents al Parc Reina Sofía de Guardamar del Segura.

La Trobada ha aplegat prop d’una quarantena de centres educatius i associacions culturals de Crevillent, Guardamar, Santa Pola, Torrevella, Dolores i Elx. Els xiquets i xiquetes han pogut triar entre un gran ventall de tallers, activitats i exposicions. ‘Pop’s corn’ ha sigut l’espectacle musical de Maduixa Teatre que ha marcat la cloenda de les activitats d’aquesta jornada lúdica i reivindicativa, que cohesiona el poble i vertebra el territori.

 

            ca88452fd789112372a5cfbb50dfad35.jpg

 

Fem cultura 

En aquest marc, el president de l’entitat La Gola de Guardamar, Francesc Aracil, ha volgut destacar «el gran esforç dels centres educatius i les associacions per mobilitzar tota la gent en aquest encontre per la llengua i la cultura.» Entre les activitats més remarcables, Aracil ha esmentat «la iniciativa de les escoles de decorar la pinada del parc amb recreacions plàstiques confeccionades amb poesies de referents de la nostra cultura, com Miquel Martí i Pol, Vicent Andrés Estellés, Ausiàs Marc…» La directora territorial d’Educació, Tudi Torró, no ha volgut perdre’s aquesta festa pel valencià.

 

 

 

 

         0b70ad7c3b0afeca2feba6c78b7ccea2.jpg

XXIa Trobada al Camp de Morvedre

 

Fem poble  

El Triangle Umbral del Port de Sagunt ha sigut l’escenari que ha convocat més de 4.000 persones en la celebració de la XXIa Trobada d’Escoles en Valencià del Camp de Morvedre. Un total de 32 centres educatius procedents de 16 pobles han presentat una agenda nodrida d’activitats, entre les quals ha destacat les dansades a càrrec del Grup de Danses La Solana, la Moixaranga del Camp de Morvedre acompanyada per la Llavor Dolçaina i Tabal, el Grup Borumballa de percussió, la visita pel patrimoni del Port de Sagunt, el concert de Dani Miquel, entre altres.

                                                                                                                                                                                f92eba2906104c18158d4ee80db67605.jpg

 

 La portaveu de la Coordinadora pel Valencià Camp de Morvedre, Paqui Gimeno, ha donat les gràcies a la comunitat educativa, la societat civil i a l’Ajuntament del Port de Sagunt: «entre tots hem aconseguit que la Trobada siga un èxit.» L’alcalde de l’Ajuntament de Sagunt, Quico Fernández, ha manifestat que «des del Consistori estem implicats 100% amb el valencià i pensem que la normalització de la llengua és fonamental, és de justícia», per aquesta raó, «l’Ajuntament tracta de recuperar la llengua i continuar avançant.»

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: