MANIFEST 26-O

Manifest del 26-O 

 

Ha arribat l’hora del canvi educatiu. No podem permetre més agressions a l’educació. Un dels serveis públics que més ha patit les retallades i les reformes normatives neoliberals del govern de l’estat. Són fets inqüestionables que: 

– La retallada del pressupost educatiu ha empobrit l’ensenyament públic.

– El Govern estatal ha compromès amb Europa continuar retallant la inversió en educació fins deixar-la en el 3,7% del PIB en 2018 (igual que als anys huitanta).

– Les retallades imposades des de l’Estat i els Governs Autonòmics han perjudicat greument la gratuïtat, l’equitat i la inclusió del nostre sistema educatiu i de la nostra universitat.

 

lomce_no.jpg 

 

– Al mateix temps que la crisi i el fracàs del model productiu ha retornat a les aules a milers d’alumnes, les plantilles de professorat s’han vist reduïdes i precaritzades les seues condicions laborals.

– El pressupost i la reforma universitària han encadenat retallades públiques que contrasten amb la facilitat amb la qual s’han obert universitats privades inaccessibles per a la majoria.

– L’anomenat 3+2 estima una retallada de 1.000 milions que s’acumularà als 1.500 milions ja retallats des de 2012 per al conjunt de les universitats públiques.

– Amb dades del propi Ministeri, les universitats públiques ja han perdut gairebé 8.000 llocs de treball i més de 77.000 alumnes des del curs 2011-2012 com a conseqüència de les retallades.

 

2016-10-26-photo-00003117.jpg 

26-O a Castelló 

 

– La Llei Educativa, anomenada de Millora de la Qualitat, (LOMCE) és una contrareforma discriminatòria i classista qüestionada per la totalitat de la comunitat educativa des del primer moment.

– La LOMCE obliga als centres d’ensenyament a realitzar les revàlides en 3r de Primària (amb 9/10 anys), 6è de Primària (11/12 anys), 4t d’ESO (15/16 anys) i Segon de Batxillerat (17/18 anys). Són proves que segreguen l’alumnat per rendiment escolar i que atempten contra el principi de la igualtat d’oportunitats.

– La LOMCE i el seu desenvolupament és una llei segregadora d’estudiants, classificadora de centres, massificadora d’aules, adoctrinadora de consciències, antidemocràtica i autoritària en la gestió, sexista en la forma i el fons, empobrida al pressupost, empobridora i precaritzadora de la professió docent i del mercat laboral i que, a més a més, habilita el regal del sòl públic a entitats privades i menysprea l’experiència i la riquesa cultural i lingüística atresorada al conjunt de l’Estat.

 

ev_f.jpg 

 

– A hores d’ara, a més a més, encara no està desenvolupat el disseny definitiu de les proves de revàlida i si a la fi s’implanten suposaran un canvi en el sistema d’accés a la universitat per a l’alumnat que supere el segon de batxillerat. Aquest alumnat es troba indefens davant una prova que encara no coneix i el seu professorat no disposa dels recursos necessaris per poder ajudar-los en la seua preparació. 

Per aquests motius reivindiquem les següents mesures:

 

– Derogació de la LOMCE i la seva implantació.

– Paralitzar i revertir les retallades econòmiques, d’ajudes, de gratuïtat i de professorat de l’escola pública.

– Paralitzar l’actual reforma universitària. Avaluar la implantació de l’anomenat Pla Bolonya i treballar per l’homologació dels costos universitaris per a estudiants i famílies amb els dels països del nostre entorn.

– Paralitzar la realització de totes les revàlides.

 

vm_f.jpg 

 

– Exigir un compromís polític amb l’educació per augmentar la inversió progressivament fins a aconseguir el 7% del PIB en 2020. En aquest sentit l’administració estatal ha de revertir els diners que ens pertoquen per tal de poder exigir al govern valencià una veritable inversió al sistema d’ensenyament públic que garantisca la seua qualitat, la seua dignitat i la gratuïtat total.

– Iniciar una àmplia anàlisi i diagnòstic de l’educació per aconseguir un Pacte Territorial i d’Estat que, amb criteris i objectius professionals i científics, dote a l’educació i al sistema educatiu de l’estabilitat que li ha faltat amb cada canvi de Govern.

– Treballar per dotar-nos d’un sistema públic educatiu que tinga com a objectiu avançar cap a un model educatiu d’èxit escolar que forme persones solidàries, creatives, crítiques, lliures i més conscienciades en la construcció d’un món més just i millor per totes i tots.

– Suspensió de la implantació de les proves de revàlida LOMCE i manteniment del model actual d’accés a la universitat fins que assolim un nou model que respecte els drets de les persones que estudien en les etapes educatives afectades.

D’altra banda, el nou Govern valencià està duent a terme polítiques educatives que inicien una recuperació del dret a l’educació després d’anys de governs del Partit Popular i polítiques dirigides a laminar l’ensenyament públic valencià i fer de l’accés al dret a l’educació un be de consum. Ara bé, queda molt de camí per recórrer fins assolir les reivindicacions de la comunitat educativa en favor d’un ensenyament públic, igualitari, integrador, laic, de qualitat i en valencià. En aquest sentit, és de justícia que tots els centres d’ensenyament sostinguts amb fons públics tinguen els mateixos drets i les mateixes obligacions i instem a l’actual govern valencià a continuar fent-los efectius. En eixe sentit, instem al govern valencià a atendre les propostes i les reivindicacions que des de la comunitat educativa representada en la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic hem traslladat a la Conselleria d’Educació.

Aquest és el model d’escola que volem, el que necessita el País Valencià i pel qual continuarem lluitant. Ara és l’hora del canvi, ara és l’hora del canvi educatiu. Moltes gràcies.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: