.: Escola Valenciana :. Notícies - Escola Valenciana: «només demanem al Consell que capacite el funcionariat siga bilingüe»

Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Escola Valenciana: «només demanem al Consell que capacite el funcionariat siga bilingüe»

Data: 15/12/2016 19:52

La vuitena concentració d’Escola Valenciana davant del Palau de la Generalitat Valenciana #DretsLingüístics #RequisitJa ha deixat constància de la necessitat que els aspirants a funcionaris dominen tant el valencià com el castellà gràcies a la implantació del requisit lingüístic i una llei que equipare els drets lingüístics dels valencianoparlants als dels castellanoparlants.

• #DretsLingüístics #RequisitJa 

«El valencià s'estudia a l'escola des de l'entrada en vigor de la Llei d'ús i ensenyament del valencià -LUEV-, fa 33 anys. Podem afirmar que gràcies al programa d'ensenyament en valencià l'alumnat acaba l'escolarització amb un domini equilibrat de les dues llengües cooficials. Ara necessitem una llei d'igualtat lingüística que millore les mancances de la LUEV i, a més, dissenye un pla d'estudi per dotar tot el funcionariat amb la competència lingüística», ha manifestat el portaveu d'Escola Valenciana, Vicent Moreno.

 

2016-12-15-photo-00004037.jpg 

El valencià a la funció pública

La Federació d'Associacions per la Llengua demana que s'incloga la plena competència lingüística com a requisit per a l'accés a la funció pública. «Açò és bàsic. Els treballadors i treballadores de les administracions públiques han de dominar de forma equilibrada el coneixement de valencià i de castellà», ha exposat el president de l'entitat i ha afegit: «els valencianoparlants tenim el dret de ser atesos en valencià, igual que els castellanoparlants tenen el dret de ser atesos en castellà. Des d'Escola Valenciana no demanem una altra cosa que el respecte dels nostres drets com a ciutadans per a evitar discriminacions i trencar amb la configuració de l'actual model administratiu que distingeix entre llengües i persones: les que són ateses en la llegua que parlen i les que, malauradament, són forçades a canviar de llengua.»

Escola Valenciana pren de referència l'últim informe europeu sobre l'Aplicació de la Carta de les Llengües Regionals o Minoritàries a l'Estat espanyol perquè el Consell adopte mesures de pes per incrementar la presència del valencià a totes les dependències sostingudes amb fons públics. Una millora substancial en l'ús social del valencià és la introducció del requisit lingüístic com a condició indispensable per a exercir de funcionari.

Vora el 70% del funcionariat té algun títol de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, per la qual cosa, «no ha de ser tan difícil posar els mitjans perquè aquests treballadors actualitzen el seu coneixement de valencià i puguen aplicar-lo amb fluïdesa. Escola Valenciana ofereix als ajuntaments el programa del Voluntariat pel Valencià amb l'objectiu de millorar la fluïdesa en la nostra llengua», en paraules de Vicent Moreno.

 

2016-12-15-photo-00004040.jpg 

El cas de l'Ajuntament de Calp

Escola Valenciana ha aprofitat la concentració #DretsLingüístics per criticar la marginació del valencià que està portant a terme l'Ajuntament de Calp: «la nostra Oficina de Drets Lingüístics farà arribar aquest cas flagrant de discriminació de la nostra llengua a l'Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana perquè comence a funcionar. Les actes dels plenaris s'han de fer per norma en valencià i en castellà. L'Ajuntament de Calp està incomplint la llei i cal fer-ho visible. Que un funcionari traduïsca les actes al castellà perquè no domina el valencià és un exemple evident de la necessitat d'implantar la plena competència lingüística com a requisit per accedir a la funció pública. Així, podríem posar remei a vulneracions de drets lingüístics tan insultants com aquesta», ha declarat Vicent Moreno.

El protocol de Kontseilua

En un altre ordre de coses, Escola Valenciana ha donat suport a Kontseilua, una plataforma que agrupa els 40 agents principals del moviment en defensa de l'èuscar. L'entitat cívica ha manifestat la seua adhesió al Protocol per a la Garantia dels Drets Lingüístics que presentarà Kontseilua el proper dissabte 17 de desembre al Palau de Congressos i Auditori Kursaal de Donostia. «Les llengües minoritàries necessitem un impuls ben gran per recuperar àmbits d'ús i aconseguir un desenvolupament normal. Aquest protocol és un document imprescindible per treballar en benefici de la vitalitat de l'èuscar i el respecte cap a la ciutadania», ha comentat el president d'Escola Valenciana.

La concentració d'avui també ha comptat amb el suport de STEPV-Intersindical Valenciana, Podem, ERPV, Plataforma pel Dret a Decidir, FAPA-València, CCOO PV, Fundació FULL, Ca Revolta, Plataforma pel Dret a Decidir.

 

 

Compartiu-ho:  Disseny web Avellana Digital