Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Vicent Moreno: «La RadioEscola fomenta l’accés al coneixement amb un somriure»

Data: 25/02/2017 17:08

La RadioEscola estableix un pont d‘unió amb escoles de tot el País Valencià, Catalunya i les Illes Balears, que permet un espai de comunicació entre alumnes més enllà de la frontera física de l’aula. Aquest intercanvi d’experiències és un viatge a través de la veu, que convida els xiquets i les xiquetes a conéixer altres llocs i a gaudir mentre aprenen, juguen i s’enriqueixen culturalment.

dsc_0224.jpg 

Vora 120 persones s'han impregnat de les experiències contades per mestres, alumnes i professionals del món de la comunicació en el marc de la II Jornada de RadioEscola. La ràdio feta per alumnes, organitzada per Escola Valenciana a la Casa de Cultura de Xàtiva.

dsc_0217.jpg 

A les 9'30 hores el regidor de Política Lingüística a l'Ajuntament de Xàtiva, Alfred Boluda, ha donat la benvinguda als assistents a la II Jornada de RadioEscola i ha destacat que «accions com aquesta contribueixen a la normalització de la llengua.» Acte seguit, el president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha disculpat l'absència del director general de Política Educativa, Jaume Fullana que, per raons personals, no ha pogut estar-hi.
 

dsc_0234.jpg 

Durant la seua intervenció, Moreno ha al·ludit a la importància d'introduir la ràdio en l'ensenyament: «aquest mitjà de comunicació ofereix grans possibilitats pedagògiques: en primer lloc, millora les habilitats comunicatives de l'alumnat i, en segon lloc, tots els continguts es creen en valencià, per tant, s'afavoreix l'ús de la llengua.»
 

dsc_0296.jpg 


D'aquesta manera, el portaveu de l'entitat cívica ha identificat alguns dels objectius fonamentals de la xarxa de ràdios escolars: «des d'Escola Valenciana volem engrescar-vos en aquest projecte innovador que és la RadioEscola. Volem que l'escola valenciana del segle XXI siga capdavantera i tinga al seu abast propostes educatives amb les quals els xiquetes i les xiquetes gaudisquen mentre aprenen. La xarxa de ràdios escolars fomenta aquesta actitud: l'accés al coneixement amb un somriure. Crec que el joc és la millor manera d'ensenyar. I, amb la RadioEscola juguem fent ràdio, riem fent ràdio, gaudim fent ràdio. Aprenem fent ràdio.»
 

dsc_0245.jpg 

Per la seua banda, la professora de la Universitat de València, Lola Bañón, abans d'oferir la ponència El paper de la ràdio en l'educació ha esmentat el treball d'Escola Valenciana per afavorir la normalització de la llengua en tots els àmbits. Així, Bañón ha adduït a la importància del mitjà radiofònic tant en l'espai públic com en l'espai polític i, a més, s'ha referit a la ràdio com «la plataforma essencial per construir el treball en equip i construir la cohesió com a poble.»

dsc_0271.jpg 

L'escola sense fronteres

Amb el rigor clàssic del rellotge radiofònic, l'escola la Moreria de les Coves de Vinromà, el col·legi Alfàs de Pedreguer, l'Antonio Machado de Torrent, Germans Ochando d'Almassora, La Comarcal de Picassent, Jaume I de Catarroja, El Murtal de Benidorm, han fet una exhibició del mestratge amb què desenvolupen els seus programes a l'escola. Mestres com Elena Doñate, Alícia Gilabert, Cristina Palmer, Àngel Mata, Rafa Trenco, Elena Gregori i Mada Galiana, han compartit amb tothom cadascun dels espais de comunicació que han creat als seus centres i han animat a fer servir la ràdio com un recurs més en l'ensenyament.

dsc_0324.jpg 


El president de la Coordinadora pel Valencià a la Costera, Josep Roca, i el membre d'aquesta entitat federada a Escola Valenciana, Dionís Estellés, han agraït la implicació de totes les persones en aquesta Jornada. El director de Ràdio Mislata i portaveu de la Xarxa d'Emissores Municipals Valencianes (XEMV), Ivan Esteve Besalduch, ha desenvolupat la conferència La importància de fer xarxa. Després, el representant d'ACICOM i representant de Tirant de Veu, Francesc Fenollosa, ha intervingut per acostar les particularitats de l'expressió a través de la ràdio.
 

dsc_0268.jpg


La Jornada ha comptat amb un tast d'un programa de ràdio en directe, conduït pels xiquets i xiquetes del CEIP Jaume I de Catarroja, amb la participació d'El Murtal de Benidorm i el CEIP Antonio Machado de Torrent. Aquests locutors han oferit un magazine generalista en què han parlat de com protegir el medi ambient amb un pla de reciclatge anual, alhora que han compartit amb l'auditori un ampli ventall d'activitats que fan a l'escola, les seus inquietuds, tot allò que els agrada, els preparatius per confeccionar la Trobada d'Escoles en Valencià, l'aventura del Carnestoltes, entre d'altres.
 

dsc_0264.jpg 

 

Xarxa de RadioEscola

Escola Valenciana està teixint una xarxa de ràdios escolars mitjançant els tallers de la coordinadora del projecte Radioescola, Alba Veryser. La idea embrionària va sorgir arran de la Radio Villa d'Ariño, un Centre Rural Agrupat en el qual l'alumnat, sota la supervisió dels mestres, desenvolupen un programa de ràdio. A hores d'ara, més d'una vintena de centres educatius s'han sumat a la iniciativa d'introduir la ràdio com a contingut pedagògic i la família RadioEscola va creixent progressivament. Aquesta iniciativa concep la ràdio com una eina més de l'escola per a transformar i millorar la qualitat educativa. En un món globalitzat és especialment significatiu que els docents puguen comptar amb un mitjà com la ràdio per a implementar la comunicació d'extramurs, és a dir, més enllà de l'espai físic de l'aula, i poder intercanviar experiències amb altres veïns geogràficament allunyats, amb els que comparteixen una mateixa llengua.

dsc_0237.jpg 


En aquesta Jornada s'ha emfatitzat en el paper de la ràdio com una eina més de l'escola per a millorar la qualitat educativa. La ràdio obri un ventall de possibilitats pedagògiques: en cada programa, l'alumnat planifica i prepara un guió radiofònic, adapta el missatge a aquest mitjà, que requereix d'un llenguatge específic; desenvolupa la posada en escena, s'esforça per crear continguts innovadors, potencia la capacitat d'improvisar; accedeix al coneixement de les noves tecnologies de forma igualitària; gaudeix posant en joc un relat, un discurs, sense comptar amb el suport de la imatge; difon els referents culturals; forma part d'un equip de treball, per la qual cosa, també treballa des de la cooperació i l'enteniment; implementa la comunicació d'extramurs, la comunicació sense fronteres, de manera que es comunica amb altres veïns allunyats geogràficament, amb els quals compartim una mateixa llengua.
 

dsc_0286.jpg 


La II Jornada de RadioEscola. La ràdio feta per alumnes ha sigut organitzada per Escola Valenciana amb el suport de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, i ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Xàtiva, l'Associació Ciutadania i Comunicació ACICOM i Grup CAPS. Aquesta activitat està reconeguda com a activitat formativa homologada per la Conselleria d'Educació, Innovació, Cultura i Esport, que expedirà el corresponent certificat d'assistència.
 

dsc_0241.jpg 


Escola Valenciana ha gravat el desenvolupament de la Jornada i en breu estarà a disposició de totes les persones que no han pogut assistir-hi. El diumenge 26 de febrer a partir de les 21'30 hores, Peque Radio emetrà el programa en el 90.1 de l'fm. La propera setmana, Xarxa d'Emissores Municipals Valencianes també ho emetrà. Escola Valenciana ofereix tots els programes creats pels alumnes de la xarxa de RadioEscola a totes les emissores que vulguen transmetre'ls arreu del País Valencià.

dsc_0315.jpg 

 

dsc_0248.jpg

 

dsc_0294.jpg 

 

dsc_0253.jpg

 

dsc_0284.jpg 

 

dsc_0257.jpg

 

 

Compartiu-ho:  Disseny web Avellana Digital