Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

Escola Valenciana commemora el Dia Internacional de les Dones amb el lema «Coeduquem»

Data: 08/03/2017 22:34

El 8 de març, Dia de les Dones, és el dia en què la ciutadania protesta contra l’assetjament, la violència masclista, les agressions sexuals, el patriarcat, les diferències salarials entre dones i homes. Avui, Escola Valenciana s’ha sumat a les accions que s’han desenvolupat durant tot el dia per commemorar i dignificar la lluita dels drets de la dona, denunciar el masclisme i fer visible la participació de la dona en l'àmbit laboral i en la societat en general. L’entitat cívica ha aprofitat aquesta efemèride per recordar una dona referent en la lluita dels drets de les dones: la mestra republicana Alejandra Soler.

 dsc_0246.jpg

 

Coeduquem

Escola Valenciana ha participat en la manifestació que commemora el Dia Internacional de les Dones amb el lema "Coeduquem". El president de l'entitat cívica, Vicent Moreno, ha aprofitat aquesta data per a reflexionar entorn de «l'educació amb valors d'igualtat, justícia, cooperació i pau com el camí per a evitar comportaments masclistes i frenar la xacra social de la violència masclista.» A més, Moreno ha al•ludit a «la lluita històrica de la dona per aconseguir fites com el sufragi universal, les reivindicacions en l'àmbit laboral i la participació en igualtat de condicions en la societat en general. Tant de bo no haguérem de reivindicar més el 8 de març, perquè això significaria que no existiria la desigualtat.»

dsc_0262.jpg 


La mestra Alejandra Soler

Escola Valenciana ha volgut recordar a una dona històrica i referent de la lluita pels drets de les dones: la mestra republicana i atleta, Alejandra Soler, que va morir el passat 1 de març als 103 anys. «Alejandra Soler fou una dona que es va regir durant tota la seua vida pel principi de solidaritat i va ser pionera en el món de l'atletisme, de fet, les seues marques són la primera constància de rècords femenins en la història. Aquesta dona també fou pionera en el món de l'educació: amb la llicenciatura de Filosofia i Lletres es convertí en la tercera valenciana que obtenia un títol universitari i, fa uns mesos, Alejandra Soler fou la primera dona que rebia l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana.» Escola Valenciana ha fet valdre la importància del bagatge d'aquesta mestra compromesa amb la República, que va haver de fugir quan va acabar la guerra civil, l'any 1939, a la Unió Soviètica, on es convertí en la mestra de xiquetes i xiquets espanyols, fills de republicans acollits.

2017-03-08-photo-00004362.jpg

Manifestació a Castelló
 

L'antecedent històric del 8 de març

Tres antecedents històrics originen la commemoració del 8 de març com a Dia Internacional de les Dones: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes l'any 1857, l'incendi provocat per l'amo de la fàbrica Cotton Textile Factory de Washington en 1908, en el qual van perdre la vida 129 treballadores que denunciaven la precarietat del treball industrial, i l'incendi, en 1911, de la fàbrica de camises Shirtwaist de Nova York on van morir 123 dones i 23 homes. Aquest últim fet va trasbalsar la societat de l'època i va provocar un canvi social i polític que es va materialitzar en l'aprovació de lleis per millorar les condicions laborals a les fàbriques. L'any 1975 l'ONU proposa el 8 de març com a Dia Internacional de les Dones.

2017-03-08-photo-00004376.jpg 

 

 

 

 

Compartiu-ho:  Disseny web Avellana Digital