.: Escola Valenciana :. Notícies - 79.697 alumnes que estudien en valencià a l’escola no poden fer-ho quan arriben a l’institut

Associacions

Les entitats que formen part d'Escola Valenciana

Fes-te amic/ga

Amics i amigues d'Escola Valenciana

Targetes Escola valenciana

Informa't de com fer-les

Butlleti

Deixa'ns el teu e-mail i t'informarem de tot el que té a veure amb Escola Valenciana

Intranet

79.697 alumnes que estudien en valencià a l’escola no poden fer-ho quan arriben a l’institut

Data: 11/06/2009 16:10

Secundària, batxillerat i cicles formatius, assignatures pendents de la Conselleria d’Educació. Si la meitat de l’alumnat dels instituts poguera estudiar en valencià, 152.382 alumnes tindrien l’oportunitat de triar aquesta opció, front als 58.626 actuals.

Si la setmana passada Escola Valenciana va fer públic l'Informe de Matriculació en programes d'ensenyament en valencià d'infantil i primària per al pròxim curs escolar, hui l'entitat en presenta un sobre la situació de l'ensenyament en valencià en secundària, batxillerat i cicles formatius basant-se en la situació del present curs 2008-2009. "Hui acaba el període de matriculació per al pròxim curs als instituts, per això esperem que el govern valencià prenga nota d'aquest informe i busque solucions", ha explicat Diego Gómez, president d'Escola Valenciana.
Les dades i xifres de centres i alumnat matriculat pertanyen a la pròpia Conselleria d'Educació i, a més, l'entitat ha consultat cada centre on existeix alguna línia d'ensenyament en valencià per saber si hi ha incidències i obstacles a l'hora de fer efectiu aquest ensenyament. "Si la manca d'oferta d'ensenyament en valencià a les escoles ja és injusta i preocupant, el problema als instituts es triplica", ha manifestat el president de l'entitat.

ALUMNAT

País Valencià


Dels 138.223 alumnes que estudien en valencià a l'escola, només 58.626 poden continuar els seus estudis en valencià en secundària. Per tant, almenys 79.697 alumnes de primària que han estudiat en valencià no han pogut escollir aquesta opció a l'institut per manca d'oferta.


Hi ha 198.106 alumnes d'ESO, 55.786 alumnes de batxillerat i 50.873 de cicles formatius. En total 304.765 alumnes dels quals només un 16% han pogut triar l'opció d'estudiar en valencià.
A les comarques de Castelló 34.596 alumnes poden estudiar en valencià a l'escola, però la xifra es redueix quan passen a l'institut. Només 14.375 alumnes que en primària han rebut ensenyament en valencià s'han pogut matricular en valencià a l'institut. Els 20.220 restants, això és, un 41% de l'alumnat que estudiava en programes d'ensenyament en valencià (PIL o PEV) en primària, automàticament es veuen obligats a estudiar en castellà.


A les comarques de la província de València 72.774 alumnes poden estudiar en valencià a l'escola, però la xifra es redueix quan passen a l'institut. Només 32.397 alumnes que en primària han rebut ensenyament en valencià s'han pogut matricular en valencià a l'institut. Els 40.377 restants, això és, un 44,5% de l'alumnat que estudiava en programes d'ensenyament en valencià (PIL o PEV) en primària, automàticament es veuen obligats a estudiar en castellà.


Al migjorn valencià (província d'Alacant) 30.880 alumnes poden estudiar en valencià a l'escola, però la xifra es redueix quan passen a l'institut. Només 11.854 alumnes que en primària han rebut ensenyament en valencià s'han pogut matricular en valencià a l'institut. Els 19.026 restants, això és, un 38,3% de l'alumnat que estudiava en programes d'ensenyament en valencià ( PIL o PEV) en primària, automàticament es veuen obligats a estudiar en castellà.


Percentatge d'alumnes que poden escollir ensenyament en valencià per províncies:
• Comarques de Castelló: de 34.206 alumnes totals, 14.375 poden estudiar en valencia, això és un 42%.
• Comarques de València: de 159.192 alumnes totals, 32.397 poden estudiar en valencià, això és el 20,3%.
• Comarques del migjorn-Alacant: de 111.367 alumnes totals, 11.854 poden estudiar en valencià, això és un 10,6%.

INSTITUTS

País Valencià

• Total instituts públics, privats-concertats: 711 (364 públics i 347 privats-concertats).
• Total instituts públics, privats-concertats amb alguna línia d'ensenyament en valencià: 300.
• Instituts públics amb oferta d'ensenyament en valencià: 260.
• Instituts privats-concertats amb oferta d'ensenyament en valencià: 30.

Dels 711 instituts existents, a 300 centres s'ofereix alguna línia d'ensenyament en valencià. És a dir, només el 42% dels instituts ofereixen ensenyament en valencià, menys de la meitat del total. D'aquests, el 90% són públics i el 9,96% privats.

Centres amb línies d'ensenyament en valencià per províncies:

• Comarques de Castelló: 49
o Públics: 45
o Privats-concertats: 4

• Comarques de València: 178
o Públics: 154
o Privats-concertats: 24

• Comarques de Migjorn-Alacant: 73
o Públics: 71
o Privats-concertats: 2 ( a Dénia)

IRREGULARITATS ALS CENTRES ON S'OFEREIX ENSENYAMENT EN VALENCIÀ

 

En paraules de Diego Gómez, "no només la manca d'oferta d'ensenyament en valencià a partir de secundària està sota miníms, sinó que a més, el govern valencià permet i fomenta que en les línies d'ensenyament en valencià es produïsquen multitud d'irregularitats i que en molts casos, allà on oficialment existeixen programes d'ensenyament en valencià, no es puguen dur a terme".
Escola Valenciana constata que en el curs 2008-2009, dels 300 centres on suposadament s'ofereixen línies d'ensenyament en valencià, hi ha greus irregularitats a 135 centres, és a dir, en el 45% dels centres, bona part de l'alumnat té problemes per a rebre un ensenyament en valencià real en algun dels nivells educatius. Causes:


1. En tots els centres hi ha més demanda que oferta.

2. Manca de capacitació lingüística de bona part del professorat de secundària i batxillerat. Escola Valenciana ja anys que demana la necessitat d'exigir el requisit lingüístic a tot el professorat per a vetlar pel dret de l'alumnat a rebre ensenyament en valencià. Aquest és un dels punts que s'han intentat negociar des de la Plataforma per l'Ensenyament Públic amb la Conselleria i al qual Font de Mora no ha donat cap solució.

3. Professorat que, malgrat tindre la capacitació, es nega a impartir les matèries en valencià. És el cas d'un professor de l'IES Horta de Burjassot. Escola valenciana va denunciar aquesta situació i el Tribunal Superior de Justícia va admetre a tràmit un recurs contenciós-administratiu que està pendent de resolució per al dia 9 de juliol d'enguany. Escola Valenciana confia que el cas es resolga a favor de tot l'alumnat que no pot rebre ensenyament en valencià simplement perquè el professor es nega a impartir-lo entre els alumnes que han triat aquesta opció lingüística.

4. El professorat que envien de substitució, com a norma general, no té la capacitació lingüística.

5. En molts centres se'ls nega obrir línies d'ensenyament en valencià a batxillerat des de la Conselleria d'Educació. En molts d'altres no els contesten a la petició. Conseqüència: l'alumnat que ha estudiat en valencià durant tota la secundària no té la continuïtat en batxillerat i cicles formatius.


Taula de centres on s'ha detectat que part de l'alumnat no rep ensenyament en valencià malgrat que, en teoria, estan matriculats en programes d'ensenyament en valencià:

València ciutat: 20
Horta Nord: 8
Horta Sud: 14
Camp del Túria: 3
La Vall d'Albaida: 7
Ribera Baixa: 4
La Safor: 3
Ribera Alta: 7
Camp de Morvedre: 4
La Plana Baixa: 3
La Plana Alta: 11
L'Alcalatén: 1
Baix Maestrat: 6
L'Alacantí: 10
L'Alcoià: 5
Marina Baixa: 12
Valls del Vinalopó: 4
El Baix Vinalopó: 8
Marina Alta: 5

Segons Diego Gómez, "fet el balanç de punts negres en secundària, batxillerat i cicles formatius tornem a convidar el president Camps i el conseller Font de Mora a reunir-se amb nosaltres per explicar-los de forma pedagògica com hem extret les xifres, dades i conclusions que hui exposem, la nostra transparència és absoluta i, potser, reflectir tan clarament com el govern de la Generalitat suspén de forma rotunda en l'oferta d'ensenyament en valencià, o siga, ensenyament plurilingüe, els molesta".

 

Festa reivindicativa el dia 18 de juny


Davant l'actitud del govern valencià de frenar la normalització lingüística del valencià en l'ensenyament i incomplir sistemàticament la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, Escola Valenciana està organitzant una festa de final de curs reivindicativa davant del Palau de la Generalitat, a la qual està convidada tota la comunitat educativa.

Es tracta d'homenatjar la tasca dels docents i dels pares que volen un ensenyament pluirilingüe real, basat en els programes d'ensenyament en valencià, els únics que garanteixen l'aprenentatge de les dues llengües oficials i una tercera llengua. Es tracta també de finalitzar la campanya encetada fa unes setmanes per Escola Valenciana sota el títol "Postals pel Plurilingüisme. Camps, obri la porta a les llengües".

Des de hui mateix el professorat, els centres, els pares, les mares i l'alumnat poden enviar fotos, textos i vídeos adreçats al president Francisco Camps perquè impulse un plurilingüisme real, perquè augmente l'oferta d'ensenyament en valencià per a cobrir la demanda i perquè presidents de diputacions com Alfonso Rus tinguen una mica més de respecte a la comunitat educativa.

Tots aquests missatges es projectaran el 18 de juny en una pantalla gegant, en el marc d'una festa que començarà a les 19:00 hores i que comptarà amb l'actuació dels xiquets i xiquetes del Grup Trobada i de la formació de hip hop Rapsodes i tindrem "orxates pel plurilingüisme" per a tots els assistents.

Compartiu-ho:  Disseny web Avellana Digital