"Siguem educats, parlem en valencià"

El Voluntariat pel Valencià és el programa lingüístic que l’entitat cívica Escola Valenciana va posar en marxa l’any 2005 per tal de facilitar un servei gratuït a totes aquelles persones interessades a parlar en valencià.

Al Voluntariat pel Valencià es generen les anomenades parelles lingüístiques, és a dir, una persona valencianoparlant que destina una hora a la setmana a conversar en valencià amb una persona interessada a aprendre’l. Des de la seua creació, el programa ha generat unes 3.500 parelles lingüístiques i funciona en més de 70 nuclis urbans valencians. Les parelles lingüístiques queden per prendre un café, per fer una passejada, per comprar al mercat, és a dir, en contextos que els permeten parlar en la nostra llengua de forma natural. Per tant, no es tracta de donar classes de gramàtica, sinó de practicar la llengua.

La nova programació de tallers i d’activitats culturals s’enceta amb un taller destinat fonamentalment als voluntaris i voluntàries, les persones que de forma desinteressada s’inscriuen en el programa per ajudar als aprenents a parlar. L’únic requisit per a fer-se voluntari és ser valencianoparlant, no cal tindre uns coneixements exhaustius de la llengua ni ser un especialista en gramàtica, res més lluny d’això, tan sols cal ser persones que viuen en valencià.

Sota el títol "Siguem educats, parlem en valencià", Ferran Suay, psicòleg i professor de la Universitat de València, oferirà una jornada formativa als voluntaris per a facilitar-los eines que els permeten mantindre una actitud lingüística adient sense canviar automàticament de llengua si l’interlocutor els parla en castellà.

Segons Vicent Moreno, coordinador del Voluntariat pel Valencià, "és un taller molt interessant, que ens ajudarà tant diàriament, com també en les trobades lingüístiques amb els aprenents que ens assignen".

Ferran Suay oferirà recursos per a no canviar de llengua i per fer que l’interlocutor no se senta molest. I és que la gent valencianoparlant acostuma molt sovint a canviar de llengua quan no coneix l’interlocutor, ja que els valencianoparlants dominen les dues llengües oficials, a diferència de molts valencians que tenen com a llengua materna el castellà o les persones nouvingudes.

Aquest taller és una proposta per a canviar el xip, per a facilitar arguments als voluntaris i voluntàries del programa que els demostren que no cal canviar de llengua si algú els pregunta l’hora en castellà al carrer o si entren a una botiga en una ciutat com València.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amb el suport de: